Emlak Terimleri

Miras tarla paylaşımı 2015!

Tarımsal arazilerin miras yolu ile intikali ile ehil mirasçıya ait niteliklerin tespitine ilişkin yapılan yasal düzenlemelere göre, mirasta tarla paylaşımı nasıl olacak? İşte miras tarla paylaşımı 2015...

Miras tarla paylaşımı 2015!

Tarımsal arazilerin miras yolu ile intikali ile ehil mirasçıya ait niteliklerin tespitine ilişkin usul ve esaslar, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun 8 ila 8/K maddelerine dayanılarak hazırlanan yönetmelikte yer alıyor.


Ehil mirasçı; Kişisel yetenek ve durumları göz önünde tutulmak suretiyle bu Yönetmelik hükümlerince belirlenen kriterlere uygun sulh hukuk mahkemesi tarafından belirlenen mirasçı veya mirasçılara deniyor.


Yasal düzenleme gereğince; miras kalan tarlalar ile yeter gelirli tarımsal arazilerde mülkiyetin devri esas oluyor. Mirasçılar mirasa konu tarım arazilerinin mülkiyeti devir işlemlerini mirasın açılmasından itibaren bir yıl içinde aşağıda belirtilen şekillerde gerçekleştirebilir; 


- Asgari tarımsal arazi büyüklüğü ve yeter gelirli arazi büyüklüğü kriterleri dikkate alınarak bir veya birden fazla mirasçıya devrini kararlaştırabilir.


- 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun 373 ila 385 inci maddelerine göre noter senedi ile aile malları ortaklığı veya kazanç paylı aile malları ortaklığı kurabilirler. Noter senedinin bir örneği tapu müdürlüğüne ibraz edilerek, söz konusu ortaklık tapu kütüğünün beyanlar hanesine işlenir.


- Mirasçıların tamamının miras payı oranında hissedarı oldukları 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre limited şirketi kurabilirler.


- Mirasçılar, mirasa konu tarım arazilerinin üçüncü kişilere satışını gerçekleştirebilirler.


Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesi yönetmeliği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com