Emlak Terimleri

Miras tenkis davası nedir?

Medeni kanunun 560.maddesinde yer alan miras tenkis davası, saklı paylarını alamayan mirasçılarla ilgili hükümler içeriyor.Peki,miras tenkis davası nedir?Kimler miras tenkis davası açabilirler?İşte miras tenkis davası!

Miras tenkis davası nedir?

Miras tenkis davası,medeni kanunun maddelerinde de belirtiği gibi saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebiliyorlar.


Yasal mirasçıların paylarına ilişkin tasarrufta yer alan kurallar, mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça, sadece paylaştırma kuralları sayılıyor.


Açılacak miras tenkis davası için belirli şartlar bulunuyor:

- Tasarruf miras bırakanın tasarruf ehliyeti bulunmadığı bir sırada yapılmışsa,

- Tasarruf yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama sonucunda yapılmışsa,

- Tasarrufun içeriği, bağlandığı koşullar veya yüklemeler hukuka veya ahlaka aykırı ise,

- Tasarruf kanunda öngörülen şekillere uyulmadan yapılmışsa miras hukukunda tenkis davası açma hakkı bulunuyor.


Tenkis davası açma hakkına sahip olanlar, mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak bir yıl içerisinde dava açabiliyorlar.


Davacının saklı payına yapılan müdahale ortaya çıkarsa tenkise konu olan malın değerinde azalma gelmeden bölünmesinin imar yönünden mümkün olup olmadığı araştırılıyor. Tenkise konu mal bölünebiliyorsa, bu kısımların bağımsız bölümler halinde taraflar adına tesciline karar veriliyor.


Malın bölünmesi uygun değil ise davalı para da talep edebiliyor.Mal konusu davalıya bırakılarak saklı payı ödenmiş oluyor.


Tenkis davasında önemli olan şey iki tarih değeri, ölüm tarihi değeri ile, tercih hakkının kullanıldığı tarihteki değerler oluyor.



Miras taksimi davası dilekçe örneği!



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com