Emlak Terimleri

Miras tenkis davasını kim açar?

Tenkis davası, mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten itibaren açılabiliyor. Peki, miras tenkis davasını kim açar?

Miras tenkis davasını kim açar?

Her miras bırakan kendi mallarını dilediği kişiye vermekte, mirasçısını belirlemekte serbest oluyor.  Ancak miras bırakanın altsoyu ve üstsoyu için özel olarak kanunla belirlenen miras mallarında saklı pay bulunuyor.


Miras bırakanın kendi malları üzerinde dilediği gibi tasarrufta bulunmasından bu saklı paylar muaf tutuluyor. Söz konusu saklı payın temin edilebilmesi için hak sahiplerinin açmış olduğu dava ise tenkis davası olarak karşımıza çıkıyor. 


Tenkis davası kendisine tenkise tabi tasarruf yapılan kişiye açılıyor. Tenkis davası mirasa, miras bırakanın son yerleşim yeri Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılıyor. Tenkis davası ile ilgili açıklamalara Medeni Kanun'da yer veriliyor.


MEDENİ KANUN – M.562

Mirasbırakan, tasarruf edebileceği kısmı aştığında, saklı payı zedelenen mirasçı, iflâsı hâlinde iflâs dairesinin veya mirasın geçtiği tarihte kendisine karşı ellerinde ödemeden aciz belgesi bulunan alacaklıların ihtarına rağmen tenkis davası açmazsa, iflâs idaresi veya bu alacaklılar, alacaklarının elde edilmesi için gerekli olan oranda ve mirasçıya tanınan süre içinde tenkis davası açabilirler.


Mirasçılıktan çıkarılanın çıkarma tasarrufuna itiraz etmemesi durumunda da iflâs idaresi veya alacaklılar, aynı koşullarla tenkis davası açabilirler.


Tenkis nasıl yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com