Miras vergisi muafiyeti 2020!
Miras kalan vatandaşların, intikal eden bu miras için vergilerini ödemeleri gerekiyor. Peki, mirasçıların 2020 yılında ne kadar vergi ödemesi gerekiyor? Kimler miras vergisi mükellefi? İşte miras vergisi muafiyeti 2020...
Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı bulunan kişilere ait mallar ile Türkiye’de yer alan malların veraset (mirasçılık) yoluyla ya da ivazsız (hibe/karşılıksız) olarak herhangi bir şekilde bir kişiden diğer kişiye intikal etmesi durumunda vergi ödemesi gerekiyor.
Veraset yoluyla intikal eden varlıkların değeri, istisna haddinin altında kalsa dahi beyanname verilmesi gerekiyor. Muristen mirasçılara veraset yoluyla hiçbir mal intikal etmediği takdirde durumun bir dilekçe ile ilgili vergi dairesine bildirilmesi durumunda vergi beyannamesi verilmiyor.
Miras vergisi ödeme 2020
Miras vergisi ödemeleri her yıl düzenli olarak iki eşit taksit halinde gerçekleşiyor. İlk taksit ödemeleri 1 Haziran tarihinde ikinci taksit ödemeleri ise 30 Kasım tarihinde başlayacak ve 1 ay boyunca devam edecek.
Miras vergisi muafiyeti 2020
- Miras yoluyla elde edilen ev eşyaları ve aile hatırası olan kabul edilen tablo, madalya gibi mallar,
- Çocuklar ile eşten her birine düşen miras paylarının 2020 yılı itibariyle 306,603 TL’si, yalnızca eş olması durumunda miras payının 613,582 TL’si, (Şehit yakınlarına bu tutarının bir katı daha fazla istisna tutarı sağlanır)
- Karşılıksız, hibe yoluyla verilen intikallerin ve şans oyunlarında kazanılan ikramiyelerin 7,060 TL’si,
- Tüm sadakalar,
- Örf ile adete uygun olarak verilen geleneksel hediye ve cihazlar (gayrimenkuller hariç),
- Dul ve yetimlere bağlanan aylıklar, toptan yapılan ödemeler ve ikramiyeler,
- Emekli ikramiyeleri,
Bakanlar Kurulunca sağlanan muafiyetler (Ticari plaka sahiplerine dağıtılan tutarlar, vergi muafiyeti tanınan vakıflara sağlanan mallar vb.) en önemli istisnaları oluşturur.
Veraset ve İntikal Vergisi beyanname
Türkiye sınırları içerisinde bulunan malların veya Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı bulunan kişilere ait malların veraset yoluyla ya da herhangi bir şekilde hibe/karşılıksız olarak bir kişiden diğerine geçmesi sonucu vergi işlemi doğar. Vergi işlemi nedeniyle gerçek ya da tüzel kişiler beyanname vermekle zorunda. Türkiye sınırları içerisinde bulunan malların veya Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı bulunan kişilere ait malların veraset yoluyla ya da herhangi bir şekilde hibe/karşılıksız olarak bir kişiden diğerine geçmesi sonucu vergi işlemi doğar. Vergi işlemi nedeniyle gerçek ya da tüzel kişiler beyanname vermesi gerekiyor.
Beyanname ne zaman verilecek?
Ölüm ülkemizde olduysa: 4 ay içinde
Ölüm ülkemizde olduysa ve mükellef yurt dışındaysa: 6 ay içinde
Ölüm yabancı ülkede olduysa ve mükellef ülkemizdeyse: 6 ay içinde
Ölüm yabancı ülkede olduysa ve mükellef de o ülkedeyse: 4 ay içinde
Ölüm yabancı ülkede olduysa ve mükellef o ülke dışında farklı bir yabancı ülkedeyse: 8 ay içinde
Gaiplik durumundaysa: 1 ay içinde
Matrah dilim tutarlarının tespiti
1/1/2020 tarihinden itibaren veraset yoluyla veya ivazsız suretle meydana gelen intikallerde veraset ve intikal vergisi aşağıdaki tarifeye göre hesaplanacak.
Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com