Emlak Terimleri

Mirasçı atama!

Yargıtay kararlarına göre miras bırakan vasiyetnameyle tüm mal varlığını veya mirasının dörtte birini bir kişiye bıraktığını vasiyet ediyorsa bu halde mirasçı ataması yapılmış sayılıyor. Bu konu Türk Medeni Kanunu'nun 516.maddesinde düzenleniyor...


Mirasçı atama!


Türk Medeni Kanunu madde 516/I’e göre “ Miras bırakan, mirasının tamamı ya da belli bir oranı için bir veya birden çok kişiyi mirasçı atayabilir” hükmü bulunuyor. Buna göre ölüme bağlı bir tasarrufla, miras bırakan terekesinin tamamı ya da belirli bir kısmı için, bir veya birden fazla kişiyi hak sahibi yaparsa bu halde mirasçı ataması yapılmış oluyor. Atanmış mirasçı (mansup mirasçı), miras bırakanın külli halefidir. Yani kanuni mirasçılarla durumu aynıdır. Atanan mirasçı, mirası, miras bırakanın ölüm anında kendiliğinden iktisap eder. Taşınmaz malların mülkiyetinin iktisabının, tescilden önce gerçekleştiği istisnai halleri gösteren Türk Medeni Kanunu madde 705’de yazılı, tescilsiz iktisap, miras bırakanın ölümü ile atanan mirasçı için de aynıdır.


Mirasçı atama ile atanmış bir kişi vasiyetin açılması ve kesinleşmesiyle birlikte hakimden kendisine mirasçılık belgesi verilmesini isteyebiliyor. Miras bırakanın hem borçlarından sorumlu oluyor hem de tüm mal varlığına payı oranında ortak oluyor. Miras şirketinin ortaklarından biridir. Sahibi olduğu mülkiyet hakkı diğer atanmış ya da kanuni mirasçılarla birlikte payı oranında iştirak halindedir. 


Örneğin miras bırakan vasiyetnameyle bir kişiyi mirasının dörtte biri oranında mirasçı olmak üzere atamışsa bu halde mirasçı ataması yapılmış sayılıyor. Yargıtay kararlarına göre miras bırakan vasiyetnameyle tüm mal varlığını bir kişiye bıraktığını vasiyet ediyorsa bu halde de mirasçı ataması yapılmış sayılır.

Türk Medeni Kanunu madde 516:


C. Mirasçı atama

            Madde 516.- Mirasbırakan, mirasının tamamı veya belli bir oranı için bir veya birden çok kişiyi mirasçı atayabilir.

            Bir kişinin, mirasın tamamını veya belli bir oranını almasını içeren her tasarruf, mirasçı atanması sayılır.

 



Olumlu miras sözleşmesi!
Mirasa haciz!
Mirasa hangi mahkeme bakar?
Miras payının devri nasıl yapılır?
Aile hukuku mirastan men etme!
Miras sözleşmesinin tenfizi!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com