22 / 11 / 2024
fuzul

Mirasçılar dikkat! Miras intikali nedir, nasıl yapılır? 

Mirasçılar dikkat! Miras intikali nedir, nasıl yapılır? 

Pek çok kişi tarafından merak edilen ve araştırılan miras hukukunda önemli konulardan biri de miras intikali şeklinde karşımıza çekiyor. Peki miras intikali nedir, nasıl yapılır? 




Pek çok kişi tarafından merak edilen ve araştırılan miras hukukunda önemli konulardan biri de miras intikali olarak belirtiliyor. Paylaşılan detaylara göre miras intikali külli intikale dayalıdır. Mirasçılar külli haleftirler. Buna göre eğer bir kişinin malvarlığı, ölümün gerçekleşmesi üzerine, kısmen ya da  tamamen bir başka kişiye geçer. Tapu ve bankadaki paraların alınması gibi devirler için de gerekli bazı işlemler olur.

MİRAS İNTİKALİ NEDİR? 


Miras bırakan kişinin malvarlığının tereke adıyla mirasçılara kalması olgusuna “miras intikali”, yahut “mirasın geçişi” denir. Bunun anlamı, miras bırakanın ölümü üzerine, sahip olmuş olduğu hakların mirasçılarına geçmesidir. Böylelijle artık mirasçılara ait olur ve yükümlü bulunduğu borçlar için de mirasçılarının sorumludur. Miras intikali bedelsiz bir iktisap şeklidir.

Mirasçılar dikkat! Miras intikali nedir, nasıl yapılır? 

MİRAS İNTİKALİ NASIL YAPILIR? 

Tapu sicilinde kayıtlı olan malikin ölümü halinde miras hakkının mahkeme veya noterden alınmış veraset (mirasçılık) belgesinde belirtilmiş olan mirasçılar adlarına tescil edilme işlemine intikal deniliyor. Söz konusu bu tescil ile tapuda doğrudan mirasçılara intikal gerçekleşiyor.

Miras intikali için mirasçılardan birinin ya da tümünün ilgili Tapu müdürlüğüne gerekli belgeler ile başvurması gerekli. Söz konusu bu başvuru üzerine tapu müdürlüğü tarafından intikal işlemlerinin gerçekleştirilmesi suretiyle miras intikali yapılır. Ayrıca, artık web tapu miras intikali yani internet üzerinden e-devlet aracılığı ile de başvuru yapılabilmektedir.

Tapuda miras intikali için;
1. Öncelikle mirasçıların söz konusu gayrimenkul üzerinde pay sahibi olduğunu gösteren “mirasçılık belgesi” yani “veraset ilamı” alınması gerekiyor. Söz konusu bu belge noterden ya da sulh hukuk mahkemesinden alınabilmektedir.
2. Mirasçılık belgesi alınmasının ardından gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye müracaat yapılır. Belediyeden taşınmazın emlak vergisi borcu olmadığını gösteren belge istenir. Zira, emlak vergi borcu bulunması durumunda borcun ödenmesi gerekmektedir.
3. Akabinde veraset ve intikal vergi dairesine müracaat edilir. Veraset ve intikal vergisi ödenir ve ilişiğinin kesildiğine dair vergi dairesinden belge istenir.
4. Tüm bunların yerine getirilmesinin ardından gerekli tüm belgeler ile mirasçılar tapu müdürlüğüne başvuru yaparak,  taşınmazın kendi adlarına tescilini talep edebilirler. Her bir mirasçı intikal için Tapu Sicil Müdürlüğüne başvurabilir. Zira, intikal işlemlerinin tüm mirasçılardan tarafından yapılması gerekmez, herhangi bir mirasçı tarafından yapılabilir.
5. Başvuru tamamlandığı zaman tapu sicil müdürlüğü tarafından intikal işlemleri yapılır ve yeni malik olan mirasçılar adına da yeni bir tapu düzenlenir. Miras kalmış olan taşınmaz, tapu harcından muaf tutulur. 


MİRAS İNTİKALİ YAPILMAZSA NE OLUR?

Eğer tapu intikal işlemleri mirasçılar tarafından 2 sene içerisinde yapılmazsa, Tapu Sicil Müdürlüğü yetkili Sulh Hukuk Mahkemesinden mirasçılık belgesi alıp mirasçılar adına tescil işlemi yapabiliyor. 

 

Konut kredisiyle ve almak mantıklı mı? İşte avantajları ve dezavantajları…  

Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı'nın Halkalı-Ispartakule etabının yüzde 74'ü tamam!

Kiracısını tahliye etmek isteyen ev sahipleri dikkat! Tahliye hakkını kaybedebilirsiniz!


Geri Dön