Mirasçılar hangi durumlarda borçlardan sorumludur?
Posta yazarı Tamer Heper, "Babam 2015 yılında vefat etti. Borcu varmış, alacaklı 1999 yılında avukata vermiş. Biz babamın borcu olduğunu bu zamana kadar bilmiyorduk. Babamdan hiçbir şey miras olarak kalmadı, borcu hariç. Ne yapmalıyım?" sorusunu cevapladı.
Posta yazarı Tamer Heper, "Babam 2015 yılında vefat etti. Borcu varmış, alacaklı 1999 yılında avukata vermiş. Biz babamın borcu olduğunu bu zamana kadar bilmiyorduk. Babamdan hiçbir şey miras olarak kalmadı, borcu hariç. Ne yapmalıyım?" sorusunu yanıtladı. İşte Heper'in o yazısı...
Babam 2015 yılında vefat etti. Borcu varmış, alacaklı 1999 yılında avukata vermiş. Biz babamın borcu olduğunu bu zamana kadar bilmiyorduk. Babamdan hiçbir şey miras olarak kalmadı, borcu hariç. Ne yapmalıyım? B.A.
*****
Alacaklısı 1999'da avukata vermiş. Avukata verilmesi bir sonuca neden olmaz. Avukatın yaptığı bir hukuki bir girişim bulunuyor mu? Bunun değerlendirilmesi gerek. Bu sebeple olay için bir hukuki girişim yapılmış mı yapılmamış mı belli değil. Eğer yapıldıysa ne yapıldı? Baba 2015'te hayatını kaybetmiş. Bu durumda babaya ait mirasın reddi artık mümkün olmaz.
Zira mirasın reddi vefat sonrasında, 3 ay içinde gerçekleştirilir. Fakat ‘miras olarak hiçbir şey kalmadı’ denmesi bir unsura dikkat çekiyor. Eğer tereke borca batık ise yani ölümü tarihinde miras bırakanın ödemeden aczi açık şekilde tespit edilmiş veya resmen belirlenmişse, miras reddedilmiş olur. Böyle olunca da mirasçılar borçtan sorumlu sayılmaz.
*****
Borcun 1999'dan önce oluştuğu belli. İyi ama net bir girişim yapılmamışsa borçların zamanaşımına uğraması için 10 yıl yeterli bir süre. Olayın üzerinden 20 yılı aşkın zaman geçmiş. Zamanaşımı da katlanmış durumda. Bu durumda olaya bu gözle de bakılması gerekir.
Yine tahmine dayalı olarak; bu konuda bir dava açılmış ve takipte ihmal yaşanmışsa, bu durumda da davanın düştüğü söylenebilir. Olayın içyüzünü öğrenerek buna göre hukuki bir girişim yapmak için yardım alınması gerekir. Zira eğer takibi süren bir alacak bulunuyorsa faizi de çok artmış olacak. Bunlar değerlendirilmeli.
Hangi hallerde mirasın reddi gerekir?