Genel

Mirasçılar yapılandırmadan faydalanabilecek mi?

Dünya Gazetesi köşe yazarı Bumin Doğrusöz, bugünkü köşesinde  Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’u kaleme aldı. 

Dünya Gazetesi köşe yazarı Bumin Doğrusöz, bugünkü köşesinde Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’u kaleme aldı. 

İşte Bumin Doğrusöz'ün 'Yapılandırmaya başvurabilecekler ve başvuru usulü' başlıklı yazısı...

7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’la birlikte, vergi dairelerine hem kesinleşmiş hem de uzlaşma ya da yargı aşamasında olması nedeniyle kesinleşmemiş (ihtilaflı) borcu olanlara, borçlarını çeşitli fırsatlara yapılandırma imkanı sunuldu. 

Vergi dairelerindeki kesinleşmiş borçları için yapılandırma imkanından faydalanmak isteyen kamu borçlularının, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet adresi veya e-devlet üzerinden ya da bağlı oldukları vergi dairesine doğrudan veya posta yoluyla ya da diğer vergi daireleri aracılığıyla ilgili form dilekçeyi doldurarak gerçekleştirmesi gerekiyor. Fakat elektronik ortamda madde hükmünden faydalanmak için başvuru yapan borçluların, faydalanmak istedikleri borçlarına ilişkindavalarının olması durumunda ilgili vergi dairesine ayrıca yazılı olarak da başvuruda bulunmaları gerekiyor. Bağlı olunanın haricindeki vergi dairelerine başvuru yapılması durumunda, ödeme planları borçluların bağlı oldukları vergi dairelerince tanzim edilecek ve borçlulara müracaatta bulunacakları herhangi bir vergi dairesinde imzayla beraber elden tebliğ edilir.

Henüz kesinliğe kavuşmamış, ihtilaflı (yargı veya uzlaşma safhasında olan) borçları için yapılandırma imkanından faydalanmak isteyen kamu borçlularının ise ikmalen, re’sen veya idarece gerçekleştirilen tarhiyatlara ilişkindavalara konu borçları açısından, konuya uygun form dilekçeyle bağlı oldukları vergi dairesine (veya farklı ise ihtilaflı bulundukları vergi dairesine) baaşvuruda bulunmaları gerekli. Burada internet aracılığıyla başvuru yapılabilir. 

Her iki seçenekte de dilekçe 31 Ağustos gün sonuna kadar verilmeli. Peki kimler bu başvuruyu yapabilecek?

Kesinleşmiş borçlar için kamu borçlusunun başvuru yapması gerektiği açık. Bunun haricinde 213 ve 6183 sayılı kanunlar ile diğer kanunlarda bulunan sorumluluk düzenlemeleri sebebiyle mirasçılar, kefiller, şirket ortakları ve kanuni temsilciler gibi kamu borçlusu sayılan kişilerin de sorumlu tutuldukları miktarlar için ilgili vergi dairesine yazılı başvuruda bulunak suretiyle 7326 sayılı Kanun hükümlerinden faydalanabilir. Fakat bu durumdaki kişilerin Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet adresi ve e-devlet aracılığıyla başvuruda bulunmaları mümkün olmuyor.

Kesinleşmemiş, ihtilaflı durumda olan borçlar içinse durum farklılaşıyor. Tüzel kişiler veya tüzel kişiliği haiz olmayan teşekküller tarafından açılan davalardan vazgeçme yetkisi bunların kanuni temsilcilerinde olduğundan, madde hükmünden faydalanma başvurularının da kanuni temsilcilerince gerçekleştirilmesi gerekli. Kanuni temsilciler bu başvuruları esnasında dilekçelerine temsilci sıfatlarını belirten belgeyi de ilave edecek. Aynı şekilde, iflas idaresi tarafından açılan ceya ihtilafı sürdürülen davalardan da iflas idaresince vazgeçilmesi gerekir. Faka5t, iflas idaresince verilen yetki belgesine istinaden başvuru yapılabilir. 2004 sayılı Kanun kapsamında haklarında iflas ertelemesi kararı olan şirketler ve kooperatifler ile anılan Kanun kapsamında konkordato kararı verilmiş ve kayyım atanmış borçluların başvurularının, haklarında verilmiş mahkeme kararı göz önünde bulundurularak belirlenecek temsile yetkili kişiler aracılığıyla gerçekleştirilmesi gerekir. 

7326 sayılı Kanun’un kesinleşmemiş/ihtilaflı borçları için öngördüğü yapılandırma imkanından, VUK ve 6183 sayılı Kanunlar ile diğer kanunlarda yer alan sorumluluk düzenlemeleri kapsamında borçtan sorumlu sayılan kefil, şirket ortağı, kanuni temsilci gibi kişilerin sorumlu oldukları tutar üzerinden faydalanmaları, bu kişilerin davadan feragat yetkisinin olmaması nedeniyle mümkün olmaz.

Hem kesinleşmiş hem de kesinleşmemiş borçlar için, tutuklu veya hükümlü olanlar dilekçelerini ceza infaz kurumuna ileterek, yurt dışındaki kişiler ise dilekçelerini faks aracılığıyla yollayarak kanunun sunduğu imkanlardan faydalanabilir.

Hem kesinleşmiş hem de kesinleşmemiş borçlar için, kanundan faydalanmak için başvuru yapmış olan kişiler başvuru süresi içinde (31 Ağustos akşamına kadar) bu taleplerinden vazgeçebilirler ya da ödeme seçeneklerinde değişikliğe gidebilir. Fakat ihtilaflı borçları için başvuru yapanlar dilekçeleri ile davalarından da feragat ettiklerinden ve dilekçelerinin veriliş tarihi mahkemeye müracaat tarihi oalrak görüldüğünden, yapılandırmadan vazgeçmeleri durumunda davaları yeniden canlanmayacak ve davalarından feragat etmiş olacaklar.

Emlak vergisi borcu olanlara müjde!