Mirasçılık belgesi noterden alınabilir mi?
Mirasçılık belgesi, bir kimsenin vefatı halinde, yakınlarına kendisinden miras kalması durumunda; bu mirasçıların kimler olduğunu gösteren belge oluyor. Peki, mirasçılık belgesi noterden alınabilir mi?
Mirasçılık belgesi noterden alınabilir mi?
Veraset ilamı olarak da bilinen mirasçılık belgesi, bir kimsenin vefatı halinde, yakınlarına kendisinden miras kalması durumunda; bu mirasçıların kimler olduğunu gösteren belge oluyor.
Mirasçılık belgesinde kimin hangi oranda mirasta payı olduğu da görülebiliyor. Mirasçılık belgesi mirasçılardan birinin başvurusu üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere, sulh mahkemesince veriliyor.
Bu belgeyi isteyen herkes istediği zaman çıkarabiliyor. Mirasçılık belgesini almada herhangi bir süre kısıtlaması bulunmuyor.
Buna karşın mirasçılara gayrimenkul intikal etmişse bu gayrimenkullerin beyan edilmesi ve vergilerinin ödenmesi gerekiyor. Bu gibi durumlarda 3 ay içinde mirasçılık belgesi alınarak veraset beyanı yapılmazsa cezası doğabiliyor.
Peki, mirasçılık belgesi noterden alınabilir mi? Mirasçılık belgesi noterden alınırsa ne kadar harç ödemesi yapılır?
Mirasçılık belgesi, Sulh Hukuk Mahkemesinden alınabildiği gibi, noterden de alınabiliyor. Mirasçılık belgesi için geçtiğimiz yıl 54,60 TL noter ücreti tahsil edilmişti.
2016 yılında ise bu mirasçılık belgesi noter ücreti 60,80 TL oldu.
Mirasçılık belgesi dilekçe örneği 2016!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com