Mirasçılık belgesi noterden alınır mı?
Veraset ilamı olarak da bilinen mirasçılık belgesi, bir kimseden miras kaldığı zaman temin edilmesi gereken belge olarak karşımıza çıkıyor. Mirasçılık belgesi Sulh Hukuk Mahkemesinden alınabiliyor. Peki, mirasçılık belgesi noterden alınır mı?
Mirasçılık belgesi noterden alınır mı?
Veraset ilamı olarak da bilinen mirasçılık belgesi, bir kimseden miras kaldığı zaman temin edilmesi gereken belge olarak karşımıza çıkıyor.
Mirasçıları gösteren belge olan mirasçılık belgesi kapsamında mirasçılarının kim olduğu, mirasçılık hakkına kimlerin sahip olduğu gösteriliyor.
Mirasçılık belgesi Sulh Hukuk Mahkemesinden bir dilekçe ile alınabiliyor. Mahkemeye verilecek dilekçe örneği şu şekilde sıralanıyor;
Dilekçe örneği;
………….. SULH HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE
Davacı :
Adres :
TC Kim. No :
Davalı : Hasımsız
Dava Konusu : Veraset İlamı verilmesi istemidir.
Açıklamalar :
1. Muris (ölen kişinin ad ve soyadı tam olarak yazılır)…./…./…… tarihinde vefat etmiştir.
2. Kendisi……………İli………İlçesi Nüfusuna kayıtlı olup, Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Ek’te
Mahkemenize sunulmaktadır.
3. Murisin mirasçıları …………………………………………’dır.
4. Murisin mirasçılarının ve miras pay oranlarının tevsiki için Mahkemenizde işbu dava açılmıştır.
Deliller : Nüfus Kayıtları, Tanık ve sair Deliller.
İstem ve Sonuç : Mahkemenizce gerekli yargılamanın yapılarak, tarafımıza Veraset İlamı verilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz. Tarih.
Ad ve Soyad
İmza
Peki, mirasçılık belgesi noterden alınır mı?
Mirasçılık belgesi; 01.10.2011 tarihine kadar yalnızca sulh hukuk mahkemesinden alınırken, 6217 sayılı İdari Yargı Hizmetlerinin Hızlandırılması Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 1512 sayılı Noterlik Kanununda yapılan değişiklik sonucunda, 01.10.2011 tarihinden itibaren mirasçılarca sulh hukuk mahkemesinin yanı sıra noterlerden de alınabiliyor.
Mirasın reddi davası dilekçe örneği!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com