Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?
Miras hukuku gereğince mirasbırakan ölüme bağlı bir tasarrufla saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabiliyor.Ancak bu durum bazı hallerde iptal edilebiliyor. Peki, mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?
Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?
Miras hukuku gereğince mirasbırakan ölüme bağlı bir tasarrufla saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabiliyor. Ancak bunun için kanunda belirtilen sebeplerden birini gerekçe olarak göstermesi gerekiyor.
Mirasçılıktan çıkarma, mirasbırakan ancak buna ilişkin tasarrufunda çıkarma sebebini belirtmişse geçerli oluyor.
Mirasçılıktan çıkarılan kimse itiraz ederse, belirtilen sebebin varlığını ispat, çıkarmadan yararlanan mirasçıya veya vasiyet alacaklısına düşer.
Sebebin varlığı ispat edilememiş veya çıkarma sebebi tasarrufta belirtilmemişse tasarruf, mirasçının saklı payı dışında yerine getirilir; ancak, mirasbırakan bu tasarrufu çıkarma sebebi hakkında düştüğü açık bir yanılma yüzünden yapmışsa, çıkarma geçersiz olur.
Tasarrufun iptal edilmesinde menfaati bulunan mirasçı veya vasiyet alacaklısı tarafından açılabilir. Peki, mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?
Dava, ölüme bağlı tasarrufun tamamının veya bir kısmının iptaline ilişkin olabilir. Dava, mirasbırakanın ikametgahı Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılıyor.
Miras açıldığı zaman, mirasçılıktan çıkarılan mirasçının borç ödemekten aciz vesikasının hükmü kalkmış olmalıdır. Veya böyle bir vesika olduğu halde, ihtiva ettiği borcun miktarı, miras hissesinin yansından fazla olmamalıdır.
Mirasçılıktan çıkarma davası nerede açılır?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com