30 / 04 / 2024

Mirasçıya ulaşılamazsa ne olur?

Mirasçıya ulaşılamazsa ne olur?

Vefat eden bireyin bıraktığı gayrimenkulün eşin,çocuklarının,büyükannesine gibi kişilere kalması durumu miras olarak adlandırılıyor.Peki,mirasın ilanı için gerekli belgeler nelerdir?Mirasçıya ulaşılamazsa ne olur?



Mirasçıya ulaşılamazsa ne olur?

Taşınmaz mal malikin ölümü halinde, mülkiyet hakkı mahkemeden alınmış veraset belgesinde veya veraset ilamında belirtilen mirasçılarına Medeni Kanunu hükümlerine göre intikal ediliyor.Yasal mirasçı olunduğunun veraset ilanı ile ispat edilmesi gerekiyor.

İstendiği zaman veraset ilanı alınabiliyor.Alınan belgelerle Sulh Hukuk Mahkemesine veriliyor.


Miras için gerekli olan belgeler şu şekilde sıralanıyor:

1.Ölüm belgesi,

2.Nüfus Kayıt Örneği,

3.Veraset ilamı istemi içeren dilekçe.


Miras kalan kişiler  4 kısımda toplanıyor.Kimin hayatta olduğu,kimin hayatta olmadığına dair incelemelere göre kısımlara ayrılıyor.İlk  kısımda miras bırakanın altsoyu bulunuyor. Altsoyda; çocuklar, torunları, torunların çocukları, çocukların torunları şeklinde devam ediyor.Üstsoy ise; ölenin anne ve babası, kardeşlerş, yeğenleri, bunları çocukları ve torunları 2. kısmı oluşturuyor.


Ölenin büyükanne ve büyükbabası ile çocukları olan amca, hala, dayı, teyze, kuzenlerden ve devamından oluşuyor. Bu grup da 3. kısımı meydana getiriyor.4. kısımda ise; büyükanne ve büyükbabanon anne ve babaları ile bunların altsoyları bulunuyor. Ancak, 4. kısıma miras hakkı düşmüyor. 


Mirasçıya ulaşılamaması durumunda ise ortaklığın giderilmesi davası açılıp, ilanen tebligat yaptırmak gerekiyor.


Miras ortaklığı ne demektir?


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön