Emlak Terimleri

Mirasın hükmen reddi dava dilekçesi 2021!

Kanuni ve atanmış mirasçılar mirasın hükmen reddi davası açabiliyor. Peki mirasın hükmen reddi dava dilekçesi 2021 nasıl hazırlanıyor? İşte mirasın hükmen reddi dava dilekçesi 2021 örneği...

Türk Medeni Kanunu kapsamında mirasçılar, miras bırakanın ölümü sonucunda mirası bir bütün olarak, kendiliğinden kazanıyor. Miras, miras bırakanın yalnızca mal, mülk, emlak, altın, para, hisse… vb. gibi aktif varlığını içermez, aynı zamanda miras bırakanın borçlarını da ihtiva ediyor. 

3 aylık yasal süresi içerisinde mirasın reddedilmemesi durumunda, mirasçılar mirası kabul etmiş sayılıyor. Ancak, terekenin (ölen kişinin malvarlığı, hak ve borçlarının tümünün) borca batıklığı halinde mirasın hükmen reddi söz konusu olabiliyor.

Türk Medeni Kanunu'nun 605/2. maddesinde konuyla ilgili şu ifadeler kullanılıyor:
“Ölümü tarihinde mirasbırakanın ödemeden aczi (borca batıklığı) açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılır.” 

Bu durumda mirasın hükmen reddi, herhangi bir süreye bağlanmıyor. Mirasın hükmen reddi davası, mirasın gerçek reddi davasından farklı olarak 3 aylık veya herhangi bir süreye tabi olmaksızın, terekenin borca batık olduğu durumlarda açılabiliyor. Mirasın hükmen reddi davasının açılması süre şartına bağlı değil. Dava istenildiği zaman açılabiliyor. Mirasın hükmen reddi için miras bırakanın ölüm anında borçlarını ödemekten aciz olması, bu durumun açıkça ve resmen tespit edilmiş olması ve terekenin benimsenmemiş olması gerekiyor.

Mirasın Hükmen Reddi Zamanaşımı

Mirasın Hükmen reddi davası, mirasın reddi davalarından farklı olarak herhangi bir zaman aşımına tabi değil. Mirasın gerçek reddi davalarında zaman aşımı 3 ay ile sınırlandırılırken, mirasın hükmen reddi davası terekenin borca batık olduğu durumlarda, süre sınırı olmaksızın istenildiği zaman açılabiliyor. Mirasın hükmen reddi dava dilekçesi 2021 şu şekilde hazırlanıyor:

Mirasın hükmen reddi dava dilekçesi 2021

……………… SULH HUKUK MAHKEMESİ’NE

DAVACI:

DAVALI:

KONU : Mirasın reddi istemimizin sunulmasından ibarettir.

AÇIKLAMALAR

Dedem …………………, geçirdiği kalp krizi neticesinde …/…/….. tarihinde vefat etmiştir. Geride bıraktığı üç mirasçısından biriyim.

Muris, sağ iken pek çok harcamalar yapmış ve malvarlığını çok aşacak düzeyde borç altına girmiştir.

Bu nedenle de, mirasın reddini talep etmek zorunluluğu doğmuştur.

HUKUKİ NEDENLER: MK, HMK, ilgili mevzuat.

HUKUKİ DELİLLER : Nüfus kaydı, tanık beyanları.

NETİCE ve TALEP: Açıklanan nedenlerle murisin bıraktığı mirası reddettiğime ilişkin talebimin kabulüne karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. 

…/…/…

Davacı

Reddi miras dilekçesi nasıl yazılır?

Mirasın reddi dilekçe örneği 2021!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com