Mirasın paylaştırılması davası dilekçe örneği!
Kendisine miras kalan kimseler bir dilekçe ile dava açarak mirasın paylaştırılmasını isteyebiliyor. İşte mirasın paylaştırılması davası dilekçe örneği... Birden çok mirasçı bulunması hâlinde, mirasın geçmesiyle birlikte paylaşmaya kadar, mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana gelir
Miras, ölen bir kimseden yakınlarına kalan para, mal ya da mülk oluyor.Birden çok mirasçı bulunması hâlinde, mirasın geçmesiyle birlikte paylaşmaya kadar, mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana gelir.
Mirasçılar terekeye elbirliğiyle sahip olurlar ve sözleşme veya kanundan doğan temsil ya da yönetim yetkisi saklı kalmak üzere, terekeye ait bütün haklar üzerinde birlikte tasarruf ederler. Kendisine miras kalan kimseler dava açarak mirasın paylaştırılmasını da talep edebilirler.
MİRAS NASIL PAYLAŞILIR?
Yasal mirasçılar, gerek kendi aralarında, gerek atanmış mirasçılarla birlikte mirası aynı kurallara göre paylaşırlar. Aksine düzenleme olmadıkça mirasçılar, paylaşmanın nasıl yapılacağını da kararlaştırabilirler.
Kanunen mirasbırakan, ölüme bağlı tasarrufuyla paylaşmanın nasıl yapılacağı ve payların nasıl oluşturulacağı hakkında kurallar koyabilir. Bu kurallar, mirasbırakan tarafından kastedilmemiş olan bir eşitsizlik hâlinde payların denkleştirilmesi olanağı saklı kalmak kaydıyla, mirasçılar için bağlayıcıdır.
Aksini arzu ettiği tasarruftan anlaşılmadıkça, mirasbırakanın tereke malını bir mirasçıya özgülemesi, vasiyet olmayıp sadece paylaştırma kuralı sayılır.
MİRASIN PAYLAŞTIRILMASI DAVASI NASIL AÇILIR?
Her mirasçı, terekedeki belirli malların aynen, olanak yoksa satış yoluyla paylaştırılması için dava açabilir. Dava sulh mahkemesinde bir dilekçe ile başvurularak açılabiliyor.
Başvurunun ardından hakim, terekenin tamamını ve terekedeki malların her birini göz önünde tutarak, olanak varsa taşınmazlardan her birinin tamamının bir mirasçıya verilmesi suretiyle paylaştırmayı yapar. Mirasçılara verilen taşınmazların değerleri arasındaki fark para ödenmesi yoluyla giderilerek miras payları arasında denkleştirme sağlanır.
Paylaşmanın derhâl yapılması, paylaşım konusu malın veya terekenin değerini önemli ölçüde azaltacaksa; sulh hâkimi, mirasçılardan birinin istemi üzerine bu malın veya terekenin paylaşılmasının ertelenmesine karar verebilir.
MİRASIN PAYLAŞTIRILMASI DAVASI DİLEKÇE ÖRNEĞİ
.......... SULH HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE
DAVACI : ……….
VEKİLİ : ……….
DAVALI : ……….
VEKİLİ : ……….
KONU : Mirasta Ortaklığın Giderilmesi İstemimizden ibarettir.
AÇIKLAMALAR :
1-) Muris … …, …/…/… tarihinde vefat etmiş ve miras, müvekkilimiz ve davalı kardeşi … … ’ya kalmıştır. Müvekkilimiz, murisin kızıdır. (EK-1)
2-) Davalı tarafın olumsuz ve kötüniyetli davranışları nedeniyle miras paylaşımında sorunlar ortaya çıkmış ve taraflar arasında ihtilaflar yaşanmıştır. Bu husus, mahkemenizin uygun görmesi halinde, tanık listesinde (EK-2) isimleri ve adresleri yazılı bulunan tanıklarımızın konuya ilişkin olarak verecekleri ifadelerle açıklığa kavuşacaktır. Bu yüzden terekedeki mallardan aynen taksimi mümkün olanların aynen taksimi, mümkün olmayanların satış yoluyla paylaştırılması talep edilmektedir.
3-) Yukarıda açıklanan nedenlerle, mirasın paylaştırılması için dava açılması zorunluluğu doğmuştur.
HUKUKİ NEDENLER : 4721 S. K. m. 642, 6100 S. K. m. 1, 4, 5
HUKUKİ DELİLLER : Aile nüfus kaydı örneği,veraset ilamı, keşif, tanık beyanları.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıkladığımız nedenlerle, mirasın paylaştırılmasına karar verilmesini, yargılama giderleri ile avukatlık ücretinin davalı tarafa yükletilmesine karar verilmesini vekaleten talep ederiz.
EKLER
1. Aile nüfus kaydı örneği ve …/…/… tarihli veraset ilamı
2. Tanıkların isimleri ve adresleri ile tanıklık edecekleri konuları gösterir tanık listesi
3. Bir adet onaylı vekaletname örneği.
Davacı Vekili