04 / 05 / 2024

Mirasta anneye düşen pay nedir?

Mirasta anneye düşen pay nedir?

Vefat halinde ölen kişinin tüm mirası, yasal mirasçılarına kalıyor. Peki, anne, baba ve çocuklardan oluşan bir ailede babanın vefatı durumunda mirasta anneye düşen pay nedir?



Mirasta anneye düşen pay nedir?

Miras, vefat eden kimsenin sahip olduğu mal varlığına deniyor. Vefattan sonra tüm miras, mirasbırakanın yasal mirasçılarına kalıyor. Peki, anne, baba ve çocuklardan oluşan bir ailede babanın vefatı durumunda mirasta anneye düşen pay nedir?


Mirasın kaldığı yasal mirasçılar Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. Ölen kişinin altsoyu, sağ kalan eşi, evlatlığı ve devlet mirasçısı oluyor.


Mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyudur.Çocuklar eşit olarak mirasçıdırlar. Mirasbırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alıyor.


Sağ kalan eşin mirastaki payı

Sağ kalan eş, birlikte bulunduğu zümreye göre mirasbırakana aşağıdaki oranlarda mirasçı olur:


1. Mirasbırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte biri,


2. Mirasbırakanın  ana  ve  baba  zümresi  ile  birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısı,


3. Mirasbırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır.


Buna göre, mirasta çocuklu bir ailede annenin payı 1/4 oluyor. Geriye kalan 3/4 ise çocuklar arasında eşit bir şekilde dağıtılıyor.


Annenin mirası kime kalır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön