Köşe yazıları

Mirasta gayrimenkulün intifa hakkı!

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen mirasta gayrimenkulün intifa hakkıyla ilgili soruyu cevapladı....

Soru: Babam vefatından önce ikinci eşine yani üvey annemize intifa hakkı vermişti. Bayanın çocuğu yok, biz 2 kardeşiz. Veraset ilamında pay 8’e bölünüp iki hisse eşine bırakıldı. Kadının vefatından sonra bu 2 hisse kadının en yakın akrabalarına mı kalacak?

Olayda iki hukuki mesele var. Vefat eden baba, sahibi olduğu gayrimenkulün intifa hakkını ikinci eşine vermiş. Dolayısı ile devreye intifa hakkı girdi. Bu durumda; ikinci eş gayrimenkulden her türlü yararlanma hakkına sahip oldu. Peki babanın hayattayken durumu ne? Baba kuru mülkiyet sahibi. Yani malın sahibi ama yararlanma hakkı yok. Gerektiğinde bu yeri kiraya verecek olan, gerektiğinde kendisi oturup yararlanacak olan ikinci eş. Baba vefat edince ne oldu? Bu durumda gayrimenkulün kuru mülkiyeti mirasçılara geçti, yani mirasçılar bir eş ve babanın çocukları. Sağ kalan ikinci eş kuru mülkiyetin dörtte birini aldı. Kuru mülkiyetin dörtte üçü çocuklara kaldı. Ancak hala ikinci eşin intifa hakkı devam ediyor. Ne zamana kadar? İkinci eş vefat edene kadar.


Peki ikinci soruya geliyorum. İkinci eş vefat ettiğinde ne olacak? O zaman intifa hakkı son bulacak ve miras nedeni ile kuru mülkiyete sahip olan evlatlar artık tam malik olacak, peki ne kadar? İşte yanıtın önemli bölümü bu. İkinci eş intifa hakkı sahibiydi. Kuru mülkiyetten de kendisine dörtte bir pay geldi, bu pay intifa hakkı ile kuru mülkiyetin birleşmesi ile tam mülkiyete dönüştü. Yani ikinci eş artık gayrimenkulün dörtte birine, kalanının da intifa hakkına sahip. Onun vefatında bu dörtte birlik tam mülkiyet kendi mirasçılarına geçecek. Yani size geçmeyecek. Dörtte birin dışında kalan intifa hakkı ise çocukların kuru mülkiyeti ile birleşip tam mülkiyete dönüşecek.