Mirastan feragat sözleşmesi şekli!
Mirastan feragat sözleşmesi şekline göre miras bırakan, bir mirasçı ile karşılıksız veya bir karşılık sağlanarak bu sözleşmeyi yapabiliyor. Mirastan feragat eden mirasçılık sıfatını kaybetmiş oluyor...
Mirastan feragat sözleşmesi şekli!
Mirastan feragat sözleşmesi şeklinin geçerli olabilmesi için, miras sözleşmeleri gibi resmi vasiyet şeklinde yapılması olması gerekiyor. Yargıtay İçtihadı Birleştirme Genel Kurulu da bütün mirastan feragat sözleşmelerinin resmi vasiyet şeklinde yapılmasının şart olduğuna karar veriyor.
Günlük hayatımızda sıkça karşılaştığımız mirastan feragat sözleşmesi şeklinin mutlaka resmi olma şartı bulunuyor. Miras sözleşmesi yapılırken “ Sözleşmenin tarafları, arzularını resmi memura aynı zamanda bildirirler ve düzenlenen sözleşmeyi memurun ve iki tanığın önünde imzalarlar.” Bu hükmün ışığında mirastan feragat sözleşmesinin ne şekilde yapılacağı belli oluyor. Mirastan feragat sözleşmesinde sözleşmenin tarafları arzularını notere beyan ederler ve düzenlenen mirastan feragat sözleşmesini tanıklar huzurunda imzalarlar. Bu şekil şartına uyulmadığı takdirde geçerli bir mirastan feragat sözleşmesinin varlığı söz konusu olmuyor. Şekle uygun olmayan mirastan feragat sözleşmesi ile dava açılamıyor.
Mirastan feragat sözleşmesine göre miras bırakan, bir mirasçı ile karşılıksız veya bir karşılık sağlanarak bu sözleşmeyi yapabiliyor. Mirastan feragat eden mirasçılık sıfatını kaybediyor. Bir karşılık sağlanarak yapılan mirastan feragat sözleşmesi, sözleşmede aksi belirtilmedikçe feragat edenin alt soyu için de geçerli oluyor.
Miras hukukuna tabi ölünceye kadar bakma sözleşmesi!
Miras vergisi!
Miras hukukunda hibe!
Miras paylaşımında anlaşamama!
Miras paylaşımında oranlar!
Miras paylaşımının iptali!
Mirastan feragat sözleşmesi veraset ilamı!
Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com