Genel

Mirastan kalan hissemi satabilir miyim? Miras kalan evin kardeşlerden birine devredilmesi için ne yapılmalıdır?

Miras yolu ile geçen ev, arsa ya da bu tarz mülklere dair pek çok soru sorulmaktadır. İşte mirasçıların sorduğu o sorular!jpg'/>

Mirastan kalan hissemi satabilir miyim? Miras kalan evin kardeşlerden birine devredilmesi için ne yapılmalıdır? Mirastan kalan hissemi satabilir miyim? İşte bu sorularının merak edilen yanıtları…

MİRAS PAYININ DEVRİ SÖZLEŞMESİ NE DEMEKTİR?

Miras hakkının devri sözleşmesini kısaca anlatırsak, henüz terekenin açılmadığı, daha açık bir ifade ile miras bırakacak kişinin henüz ölmediği bir zamanda muhtemel mirasçının, beklediği ve ihtimallere bağlı miras hakkını devretmek amacı ile yapılan sözleşme olarak tanımlanır.

MİRAS PAYININ DEVRİ SÖZLEŞMESİ NE ZAMAN YAPILIR?

Mirasçılar için yapılan miras payı devri sözleşmesi, miras açıldıktan hemen sonra ama paylaşma işlemi tamamlanana kadar yapılabilir. Zira paylaşma yapıldıktan hemen sonra tereke üzerinde elbirliği ile mülkiyet kalmaz, her bir mirasçı payı üzerinde serbest bir şekilde tasarruf edebilir. Bunun dışında miras payı devri sözleşmeleri ivazlı ya da ivazsız yapılabilir.

İşte miras konusunda merak edilen diğer soru ve yanıtlar…

MİRASTAN KALAN HİSSEMİ SATABİLİR MİYİM?

Mirasın intikali yani geçişi gerçekleştikten sonra varisler arasında görüş birliği varsa satış işlemi gerçekleştirilebilir. Miras kalan gayrimenkulün satışı için varislerin her birinin nüfus cüzdanı fotokopisi ve veraset belgesinin ibraz edilmesi gerekir.

BABAMDAN KALAN EVİ NASIL ÜZERİME ALABİLİRİM?

Anne ya da babadan kalan evi üzerinize nasıl alırsınız? Evi, mirasçılardan herhangi birisi tapu sicil müdürlüğüne bizzat müracaat ederek, kimlik aslı, fotoğraf, zorunlu deprem sigortası, mirasçılık belgesiyle miras bırakana ait, ilgili vergi dairesinden alınan veraset ve intikal vergisinin ödendiğini gösteren belgeyi sunarak devir işlemini yapabilir ve istenilen ev alınabilir.

MİRAS KALAN EVİN KARDEŞLERDEN BİRİNE DEVREDİLMESİ İÇİN NE YAPILIR?

Mirasın payının kardeşe devri işleminde noter onaylı bir sözleşmeye gerek yoktur. Miras payının kardeşe devredilmesinde her iki taraf arasında yazılı bir sözleşme yapılarak ve bu sözleşmenin her iki tarafın imzalanması ile birlikte yapılmaktadır.