Mirastan mal kaçırma nasıl yapılır?
Mahkemeleri mirasla ilgili en çok meşgul eden davalar, mirastan mal kaçırma davaları oluyor. Bilindiği üzere yakınımızın vefatı üzerine size kanunen miras hakkı doğuyor. Peki,mirastan mal kaçırma nasıl yapılır?
Bilindiği üzere yakınımızın vefatı üzerine size kanunen miras hakkı doğuyor. Miras hakkı tanınan kişiler Türk Medeni Kanunu’nda sayılıyor. Ölen kişinin mirası kanunda sayılan kişiler arasında paylaştırılaması gerekiyor. Fakat mirasçılar istemedikleri mirasçıları malını satarak mirastan mahrum edebiliyorlar.
Mİrastan mal kaçırma nasıl yapılır?
Vefat eden yakınınızın sizin hak almanızı engellemek için başka bir kimseye tapuda satış yaptığını fark ettiğinz.. Aslında sizi aldatmak ve hakkınızı sonlandırmak için yapılan bu tasarrufu dava açarak iptal ettirme hakkına sahipsiniz.
Mirastan mal kaçırma olayları genelde şu şekilde gerçekleşiyor,baba ya da anne ölmeden önce gayrimenkul mallarının tamamını onlarla arayı iyi tutan oğullarına satış gösterip karşılıksız devridiyor. Bazen mal, daha alınırken öbür mirasçılara kalmasın diye tapuda doğrudan oğlanın üstüne yapılıyor. Sanki o almış görüntüsü veriliyor. Bazen de bir mecburiyetten bu işler yapılıyor.
Bunlar, artık klasikleşmiş mirastan mal kaçırma şekilleri olarak karşımıza çıkıyor. Bütün bunlar kanunun koyduğu paylaşım kurallarını devre dışı bırakmak için yapılıyor.
Ancak mirastan kaçırılan mallar geri alınabiliyor. Çünkü mirastan mal kaçırmak hukuken caiz görülmüyor. Kaçırılmış malların tamamının veya bir kısmının yeniden paylaşıma katılmasını sağlanıyor. Bunun için haksızlığa uğrayanlardan birinin dava açıp durumu mahkemeye taşıması yeterli oluyor.
Böyle durumlarda mahkemeye kısa süre içinde başvurmak gerekiyor. Yoksa dava hakkı düşebiliyor, zamanaşımına uğrayabiliyor. Dava açma hakkı, haksızlığın öğrenilmesinden sonra 1 yıl ve her halükarda 10 yıl içinde düşebiliyor.
Davayı kazanmak için, gerçek niyetin mirastan mal kaçırmak olduğunu, ortada gerçek bir satış olmadığını, para verilmediğini ispatlamak yeterli oluyor. İspat belge ve şahitlerle yapılabiliyor.
Sonuç olarak, yapılmış devirler iptal ediliyor ve kaçırılan mallar mahkeme kararıyla miras paylaşımına katılıyor.
Baba ölmeden miras alınır mı?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com