26 / 12 / 2024

Mirastan mal kaçırma nedir, davası kaç yıl sürer? 

Mirastan mal kaçırma nedir, davası kaç yıl sürer? 

Mal bırakan hak sahibi, mirasçısını mirasından yoksun bırakmak isterse mirastan mal kaçırma yoluna gidebiliyor. Bu durumda mirasçıların hukuk yoluna başvurması gerekiyor. Peki, Mirastan mal kaçırma nedir, davası kaç yıl sürer? İşte detaylar...



Miras, ölen kişinin yakınlarına bıraktığı para veya servet olarak tanımlanıyor. Ancak bazı durumlarda hak sahibi ölümünün ardından mal varlığından yararlanılmaması için miras kaçırma yoluna başvurabiliyor. 

Vefat eden muris mirasçısını mirasından yoksun bırakmak amacıyla mirastan mal kaçırma yoluna başvurabiliyor. Bu gibi durumlarda mirasçıların hak talebi için hukuk yoluna başvurması gerekiyor.

MİRASTAN MAL KAÇIRMA NEDİR?

Mirastan mal kaçırma (muris muvazaası), kişinin birtakım karşılıksız kazandırmaları, mirasçısını miras hakkından mahrum etmek niyetiyle satış ya da ölünceye kadar bakma sözleşmesi olarak göstermesi olarak tanımlanıyor.

Muris eğer mirasçısının mal varlığından mahrum bırakmak isterse karşılıksız kazandırmalar yapmak sureti ile hareket edebilir. Bu durumda satış sözleşmesi veya ölünceye kadar bakma sözleşmeleri varmış gibi göstermek sureti ile taşınmaz malları devreder.

Murisin asıl amacı gerçek mirasçılardan mal kaçırmak olur. Dava açma hakkına sahip olanlar yasal mirasçılar olabileceği gibi atanmış mirasçılar veya evlatlıklar da olabilir.

Yazılı bir belge olmadan da mirastan mal kaçırma işlemi gerçekleştirilebilir. Muris üçüncü şahıslara aldatma amacı güderek görünüşteki işlemi yapar. Muris muvazaasını ilgilendiren şartlardan biri de gizli bir işlemin varlığıdır. Tarafların gerçek iradesini yansıtan bu işlem gizli olarak gerçekleştirildiğinde mirastan mal kaçırma koşullarından biri daha ortaya çıkmış oluyor. Genellikle gizli işlem olarak gerçekleştirilen bağışlama uygulaması olur. Gizli işlemin kanunda yer alan şekil şartını karşılaması gerekir. Aksi durumda ise geçersiz kabul edilir. 

MİRASTAN MAL KAÇIRMA DAVASI KAÇ YIL SÜRER?

ahddurakhukuk.com'da yer alan detaylara göre, mirastan mal kaçırma davası süresi bakımından somut olayın durumuna bağlı olarak şekilleniyor. Bu nedenle de her davanın kapsamı farklı olacağından belli bir süre tayin etmek hatalı olur. Bu tür bir dava açılacağı zaman zamanaşımı ve hak düşürücü süreler de bulunmaz. Yani dava süresinin ne kadar süreceği farklılık gösterir. 

Samsun İlkadım ilçesi sakinleri isyan etti: Ya kentsel dönüşüm yapılsın ya da doğalgazımız verilsin!

İŞKUR peş peşe açıkladı! En az ilkokul mezunu 5.626 temizlik görevlisi alımı yapılacak!


Geri Dön