Mısır piyasasında rekabet arttı! Mısır fiyatlarında son durum ne oldu?
Jeopolitik zorluklara karşın Ukrayna ve ABD dünya mısır pazarında önemli oyuncular olmayı sürdürüyor ancak arz ve yüksek fiyat endişesine sahip Çin ve Asya ülkeleri yeni tedarikçi arayışında. Peki mısır fiyatlarında son durum ne oldu? Ukrayna ve piyasadaki diğer ülkelerin mısırına göre daha pahalı ABD mısırına bağımlılığının azaltılması amacıyla Çin dahil Asya ülkeleri yeni tedarikçi arayışına başladı
Dünyanın en büyük mısır ihracatçılarından Ukrayna’nın üretim ve ihracatındaki düşüş, mısır ithalatçısı ülkeleri yeni kaynak arayışına yöneltiyor.
Ukrayna ve piyasadaki diğer ülkelerin mısırına göre daha pahalı ABD mısırına bağımlılığının azaltılması amacıyla Çin dahil Asya ülkeleri yeni tedarikçi arayışına başladı. Bu durum Brezilya, Arjantin mısırına faydalı olurken, son aylarda Güney Afrika da küresel mısır ticaretinde varlığını yükseliyor.
Mısır piyasasında rekabet arttı! Mısır fiyatlarında son durum ne oldu?
Ekonomimcom'dan Evrim Küçük'ün haberine göre; dünya genelinde mısır piyasasında Latin ülkelerinin ve Güney Afrika’nın satışları güç kazanıyor. 2023-2024 sezonundan mısır ihracatının 2 milyon tonu geçmesi öngörülen ülkenin özellikle Asya’ya satışlarında önemli bir yükseliş kaydediliyor.
Başlıca satış pazarları arasında Japonya, Vietnam, Güney Kore gibi Asya ülkeleri yer alan ülke Çin için sevkiyatları da başlattı. Resmi haber ajansı Xinhua'nın aktardığına göre, dünyanın en büyük tahıl alıcısı Çin, ithalat yaptığı pazarları çeşitlendirmek için bu hafta Güney Afrika'dan ilk mısır kargosunun alımını yaptı.
Haberde, devlete ait tüccar COFCO Group tarafından satın alınan 53 bin tonluk kargonun hayvan yemi üreticilerine satılacağının altı çizildi. Pekin, ülkeden mısır ithalatına yıllar önce onay vermiş olsa da ülkeye ulaşan ilk önemli miktar Cofco’nın alımı olarak gerçekleşti.
Afrika kıtasının en büyük mısır üreticisi olan Güney Afrika, ABD Tarım Bakanlığı raporuna göre 2023/24 mahsul yılında 2.3 milyon ton şeklinde öngörülen yurtdışı satışıyla önemli bir mısır ihracatçısı şeklinde dikkat çekecek.
Çin, en büyük ihracatçı Ukrayna'daki savaşın sevkiyatları kesintiye uğratarak kendisini ABD'ye daha bağımlı hale getirmesinden sonra Güney Afrika’ya yöneldi. Güney Afrika’nın Sadece Çin’e değil, değil Asya ülkelerine gerçekleştirdiği ihracat da yükseliyor. SP Platts rakamlarına göre, Tayvan, bu ay teslim edilecek şekilde 219 kile/sent fiyatla Güney Afrika’dan alım gerçekleştirirken, Güney Kore 325-340 dolar/ton CFR fiyatla temmuz teslimi anlaşma yaptı.
Diğer taraftan Çin, ABD’den yaptığı alımları düşürüyor. ABD'nin mısır satışları, başta Çin olacak şekilde bazı denizaşırı alıcıların yılın başlarında yapılan alımları iptal etmesiyle haftalık olarak, senenin en düşük seviyesini gördü. ABD Tarım Bakanlığı, Brezilya'nın bu sene dünyanın en büyük mısır tedarikçisi olarak ABD'yi geride bırakacağını öngörüyor.
FİYATLARDA SON DURUM NE?
ABD mısırına yönelik talepteki düşüş ve Brezilya ile Güney Afrika mısırı gibi daha ucuz ürünlerin piyasadaki boşluğu kapatacağı beklentisi vadeli işlem piyasasında fiyatların baskılanmasına neden oluyor.
CBOT’da mısır fiyatları dokuz ayın en düşük seviyesine yakın bulunuyor.
Mısır vadeli işlemleri pound başına 6.5 dolarla, dünyanın en büyük üreticilerinden gelen tedarik beklentilerinin yükselmesiyle beraber 27 Nisan tarihinde dokunduğu bir ayın en düşük seviyesi olan 6.3 dolara yakın.
Son 1 ayda yüzde 1.5 yükselmesine rağmen, mısırın kile fiyatı geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 16 daha düşük.
Geçen ay yapılan teknik analizlere göre 6.25 dolardaki desteğin kırılması durumunda fiyatlar 2022 Temmuz'da kaydedilen 5.62 dolara doğru gerileyebilir.
Oxford: Yeşil enerji AB'de Rus gazının yerini alabilir!
Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi verdi! Kamu işçilerinin zam oranı bugün o saatte açıklanacak!
Prof. Dr. Osman Bektaş'tan yeni deprem uyarısı: Fay hatlarıyla tek tek açıkladı!