Sektörel

Mısırlı işadamları Türkiye'de yatırım yapacak

Türk işadamlarının son yıllarda en fazla ilgi gösterdiği ülkeler arasında yer alan Mısır, eğilimi tersine çevirerek Türkiye'ye çıkarma yapmaya hazırlanıyor

Mısır'da faaliyet gösteren Türkiye-Mısır İşadamları Derneği (TÜMİAD) ile Türkiye ve Mısır arasında ticaretten kültüre, sanattan turizme her alanda diyalog zemini oluşturmaya çalışan Arab-Turk Dialog'un organize ettiği iş gezisine yaklaşık 150 Mısırlı işadamı katılıyor.

Ziyaretin Türkiye ayağını da Marmara İş Hayatı Dernekleri Federasyonu (MARİFED) ve Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) düzenliyor. Gıda sektöründen tekstil ürünleri ve makinelerine, inşaat malzemelerinden mobilyaya Mısır'ın önde gelen firmaları İstanbul Cevahir Otel'de Türk firmaları ile iş görüşmeleri gerçekleştirecek. 5-8 Nisan tarihleri arasındaki görüşmelerinden sonra Mısırlı işadamları 9-10 Nisan tarihlerinde de Ankara'ya geçerek, Ankara Ticaret Odası'nda Ankara ve çevre illerden gelen işadamlarıyla masaya oturacak.

Geziyi organize eden işadamlarından TÜMİAD Başkanı Zeki Ekinci, Türk işadamları için son yılların en gözde ülkesi Mısır'ın da hızla dünyaya açıldığını, Türkiye'nin bu ülke işadamları için en cazip ülkelerden biri olduğunu söyledi. Mısır'dan ilk kez Türkiye'ye bu kadar büyük bir işadamı çıkarması yapıldığını vurgulayan Ekinci, önümüzdeki dönemlerde bu tür organizasyonları artırmayı düşündüklerinin altını çizdi. İş görüşmelerinin yanı sıra Mısırlı işadamları tarihî ve turistik yerleri de gezecek. Geçen yıl iki ülkenin karşılıklı ticaret hacmi 3 milyar doları geçmişti. İşadamları bu rakamın kısa süre içinde 10 milyar dolara çıkabileceğini vurguluyor.

İki ülke ticaretinin gelişmesi için Türk hükümetinin yanı sıra Türkiye Sanayiciler ve İşadamları Konfederasyonu (TUSKON) ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) gibi işadamları federasyonları da büyük bir çaba gösteriyor. Her iki federasyon da geçtiğimiz aylarda yüzlerce Türk işadamını Mısır'a getirerek önemli iş bağlantılarına imza atmıştı. İki ülke arasında 2007 yılında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması (STA) iki ülke ticaretinin gelişmesinde çok büyük bir rol oynamıştı. Bu anlaşmaya göre iki ülke arasındaki gümrük vergilerinin dereceli olarak indirilmesi ve daha sonra da sıfırlanması öngörülüyor.
Cumali Önal / Zaman