Kent Haberleri

Misis Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarına ara verildi!

Yüreğir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Başkan Mahmut Çelikcan, antik kentteki kazı alanında yetkililerden bilgi aldı. Çelikcan kazıya eylüle kadar ara verildiğini, 2012'den bu yana bin 100 metrekare alanın kazıldığını vurguladı...


Yüreğir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Başkan Mahmut Çelikcan, antik kentteki kazı alanında yetkililerden bilgi aldı. Çelikcan, hazırladıkları proje doğrultusunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı onayı ile Adana Müzesi başkanlığında, İtalya Roma Ulusal Araştırma Konseyi'nden Prof. Dr. Anna Lucia D'Agata, Pisa Üniversitesi'nden Prof. Dr. Giovanni Salmeri konsorsiyumunda 24 Eylül 2012'de kazılara başlandığını, yılda ortalama 5 ay çalışmanın sürdüğünü aktardı.


Kazıya eylüle kadar ara verildiğini, 2012'den bu yana bin 100 metrekare alanın kazıldığını vurgulayan Çelikcan, şu bilgileri verdi:


"Farklı dönemlere ait buluntularla Misis'in önemli bir kent olduğu anlaşılmıştır. Açılan bir bölümde, milattan sonra 7-9. yüzyıla ait erken İslami dönem kale kalıntıları ile yine aynı döneme ait bir cami olduğuna inandığımız bulgular söz konusu. O dönemde Misis'in adı, Al-Masisa olup, Ceyhan Ovası'nın tüm kontrolü buradan yapılmaktaydı. Ardından Bizans ve öncesi döneme ait bazilika ve su sarnıcı bulundu. Yine kazılar ışığında en büyük antik abide ise yağmalanan ve sonraki dönemlerde kullanılmış olan Roma İmparatorluğu dönemine ait büyük bir bina bulunmuştur. Kazı heyetine göre söz konusu yer bir tapınaktır. Çünkü bu alanda çok sayıda heykelcik elde edilmiş. Diğer bir alanda ise yine birden fazla döneme ait savunma binası kalıntılarına rastlandı. Demir Çağı'na ait yüksek kalitede materyallerin bulunması, Misis'in önemli bir bölge olduğunun kanıtıdır."



AA