Sektörel

Missafir'den konut sahiplerine kazandıran uygulama!

Bütün dünyada paylaşım ekonomisi gün geçtikçe büyüyor. Airbnb, Booking gibi uygulamalar sektörlerini domine edebilecek kadar genişledi. Missafir Kurucusu ve CEO'su Mehmet Yüksel ile şirketin 2021 stratejilerini, yeni yatırım ve istihdam planlarını ve sektörünün geleceğini anlattı...

Bütün dünyada paylaşım ekonomisi gün geçtikçe büyüyor. Airbnb, Booking gibi uygulamalar sektörlerini domine edebilecek kadar genişledi.

Para Dergisi'nden Yeşim Oksay'ın haberine göre; Türkiye'de de benzer bir uygulama olan Missafir, konaklama ihtiyacı bulunan kişilere uygun seçenekler sağlarken, aynı zamanda konut sahiplerine de getiri sunuyor. Konutun pazarlanmasından temizliğine kadar evin kiralanmasına ilişkin bütün süreç konut sahiplerinin yerine yönetiliyor. Böylece evinizin potansiyeli belli olurken, siz de kazanç sağlamış oluyorsunuz. Anahtar teslimi, rezervasyon süreçleri, evin temizliği, konutların fiyatlandırılmasının doğru yapılması ve konuklarla sürekli iletişim halinde olunması gibi konularda profesyonel hizmet sunuluyor. Dokuz şehirde hizmet gösteren firma, Türkiye'nin farklı noktalarındaki konutları Missafir evine dönüştürmeyi ve hizmet alanlarını geliştirmeyplanlıyor. Missafir Kurucusu ve CEO'su Mehmet Yüksel ile şirketin 2021 stratejilerini, yeni yatırım ve istihdam planlarını ve sektörünün geleceğini anlattı...

Bu işe nasıl başladınız?

2010'da yaşadığım ilk yurtdışı tecrübemde kısa dönemli ve paylaşımlı ev uygulamalarını deneyimleme şansım oldu. Yine 2011'de İstanbul'da paylaşımlı ev (co-living) tecrübemi zenginleştirdim. 2015 yılına ve sonrasına geldiğimizde ise İngiltere'de Airbnb üzerinden ev listeleme ve kiralama yaptığım bir döneme girdim. Bu dönemde sürecin hem ev sahipleri hem de misafirler için ne gibi sorunlarla karşılaşabileceğini ilk elden gördüm. Önceleri amatörce başlayan ev listeleme ve kiralama deneyimlerimden edindiğim bu kazanımlar Missafir'in oluşuma katkıda bulundu. Uzun süre kurguladığım iş modelini, gerçekleştirdiğim pazar analizleriyle daha gerçekçi ve ihtiyaca cevap veren bir temele oturttum. Sonunda İstanbul'un böyle bir proje için mükemmel bir başlangıç lokasyonu olduğuna karar verdim ve Missafir hayalimle birlikte Türkiye'ye dönüş yaptım. O günden beri işini tutkuyla yapan ekibimizle ev sahipleri ve misafirler için kusursuz bir deneyim sunmak için çalışıyoruz.

Ne zamandır sektördesiniz?

Missafir 2018 Kasım ayında resmi olarak hizmete başladı. Ancak 10 yıl öncesinden başlayarak bu alanda edindiğim tecrübeler Missafir'in geçmişine dahil edilebilir. Nitekim bu tecrübeler, daha başlangıç aşamasındayken müşterileri tanımamıza ve ihtiyaçlarına uygun çözümler üretebilmemize çok büyük fayda sağladı. Missafir'in daha sağlam adımlarla sektöre girmesinde ve bu alanda ilerlememizde etkili oldu.

Missafir uygulaması nedir?

Missafir'i kısa ve orta vadeli ev kiralama yönetim platformu olarak tanımlayabiliriz. Biz otel kalitesinde konaklama deneyimi sunan PropTech dikeyinde bir start-up’ız. Ev sahipleri ve misafirlerimiz için süreci uçtan uca yöneterek Türkiye'de henüz benzeri görülmemiş bir hizmet sunuyoruz.

Hizmet nasıl alınıyor? Fiyatlar ve sistemin işleyişi nasıl?

15'ten fazla platformda ilan profili yönetimi ve optimizasyonunun yanı sıra, teknoloji destekli operasyonel hizmetimizle ev sahipleri için kiralama sürecini kolaylaştırıyoruz. Ayrıca dinamik fiyatlandırma sistemimizle hem ev sahiplerimiz konutlarından maksimum kazanç elde ediyor hem de misafirlerimiz uygun fiyata konaklama fırsatı yakalıyor. Özel olarak oluşturduğumuz panel üzerinden ev sahiplerimiz gelen misafirleri ve kazançları ile ilgili bilgilere rahatlıkla erişebiliyor.

Böylece güvenli ve sorunsuz bir kiralama süreci gerçekleştiriyoruz. Aynı şekilde misafirlerimiz de 7/24 iletişim desteği, dijital ev kullanım kılavuzu ve daha pek çok hizmet sayesinde kendilerini evlerinde hissettikleri bir deneyimin parçası olabiliyor.

Bu tarz uygulamalar dünyada oldukça popüler, siz benzer girişimlerden ayrışmak için ne tür bir strateji uyguluyorsunuz?

Bizim en büyük farkımız hem ev sahiplerine hem de konaklama yapan misafirlerimize uçtan uca kesintisiz çözüm sunmamız. Portföyümüze katacağımız evleri özenle seçiyoruz. Müşteri memnuniyeti potansiyeli yüksek olan evler, Missafir sistemine dâhil ediliyor. Sistemimize aldığımız evleri öncelikle misafirlerimizin konforu için gerekli eşyalarla düzenliyoruz. Sağladığımız tasarım desteği ile ferah ve şık yaşam alanları yaratıyoruz. Evlerimizin profesyonel fotoğraf çekimini gerçekleştirdikten sonra platformlarda detaylı ilanlarını yayınlıyoruz. Dekorasyondan anahtar teslimine ve teknik problemlerin çözümüne kadar ev sahiplerimizin üzerindeki tüm yükü alıyoruz. Misafirlerimiz ise kalite ve konforundan emin oldukları bir konaklama gerçekleştirebiliyor. Bunların dışında UV ışık kontrollü temizlik, nano dezenfeksiyon, temiz havlu ve linen temini ve 7/24 iletişim desteğimizle de misafirlerimizin tüm süreç boyunca yanındayız.

Ev sahipleri ve misafirlerin haklarını koruma konusunda nasıl bir yol izliyorsunuz?

Müşteri güvenliği ve memnuniyeti bizim için çok önemli. Ev sahipleri gelir kapıları olan evlerini bize gönül rahatlığı ile emanet edebildiği gibi misafirlerimiz de huzurlu ve sorunsuz bir konaklama deneyimi için bize güvenebilir. Ev sahipleri ve misafirlerimizin tüm taleplerini, ihtiyaçlarını dikkate alan 7/24 hizmetimizle müşterilerimizin memnuniyetini üst seviyede tutuyoruz. Hızlı ve risksiz ödeme garantisi ile müşterilerimiz için güvenli alışveriş imkânı da sağlıyoruz.

Pandemi dönemini nasıl geçirdiniz?

Pandemide yurtdışından Türkiye'ye seyahatlerin azalması ile yabancı konuk sayımızı hedeflediğimiz kadar artıramadık. Diğer yandan Covid-19 ile değişen konaklama alışkanlıkları sebebiyle kısa ve orta vadeli ev kiralamaya ilgi bir yandan da artış gösterdi. Daha izole olması sebebiyle tüm dünyada ev konaklamaları daha çok tercih ediliyor. İnsanların uzaktan çalışma ile daha mobil bir iş hayatına geçiş yapması gibi paradigma değişimleri de sektöre farklı bir hareketlilik getirdi. Pandeminin etkilerinin yavaş yavaş ortadan kalkması ve hareketliliğin artması ile talebin önemli seviyelerde artacağına inanıyoruz.

2020'de ne kadarlık bir büyüme gerçekleştirdiniz? 2021 hedefleriniz nedir?

2020'de ev sayımızı altı kat, çalışan sayımızı ise beş kat artırdık. 2021'de ise 10 kat daha büyümeyi ve 15 farklı lokasyonda hizmet vermeyi hedefliyoruz. 2021 için başlıca hedefimiz Türkiye'de 15 şehri içine alan bir portföye ulaşmak. Ülkemizin farklı noktalarındaki evleri Missafir evine dönüştürerek hizmetlerimizin alanını genişletmeyi planlıyoruz. Sürekli büyüyen bir ekibimiz var.

Kısa ve orta vadeli ev kiralamaları yapan Missafir, sahaya da iniyor!