Dış Piyasalar

Mithat Yenigün: Libya'daki gelişmeleri yakından takip ediyoruz!

TÜRKİYE ’nin Suriye, Mısır ve Libya politikalarından rahatsız olan bölge ülkeleri, Türkiye ’ye karşı sert kararlara imza atıyor.

Mısır Ulaştırma Bakanlığı’nın daha önce açıkladığı “Türkiye’yle 2012’de imzalanan ve süresi 29 Nisan 2015’te bitecek ‘Ro-Ro’ anlaşmasının yenilenmeyeceğine” dair kararından geri atmayacağı belirtilirken, Libya’daki Tobruk Hükümeti de bu ülkede projesi olan bütün Türk şirketlerinin ülkeyi terk etmesini istedi.


MISIR UZATMAYACAK

Türkiye ve Mısır arasında 2012 yılında, Türkiye’nin Körfez ülkelerine gıda malzemeleri, elektronik cihazlar, tekstil ürünleri ihracatını kolaylaştırmak amacıyla İskenderun-Port Said Ro Ro hattının kurulmasını sağlayan anlaşma imzalanmıştı. Türkiye bu adımı, Suriye’deki iç savaş nedeniyle Suudi Arabistan başta olmak üzere Körfez ülkelerine ihracatının aksaması üzerine atmış, Mısır da olumlu yanıt vermişti. Ancak, Mısır’daki askeri darbeye karşı en sert eleştirileri dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın getirmesiyle iki ülkenin arası açılmıştı. İş dünyası bu anlaşmanın yenilenmemesinin aslında iki ülkenin de zararına olduğunu belirtse de Mısır Hükümeti’nin ilgili bakanları anlaşmayı uzatmayacaklarını açıkladı.



TÜRK ŞİRKETLERİ ÇIKSIN

Libya’daki Tobruk Hükümeti de bu ülkede projeleri olan tüm Türk şirketlerini uzaklaştırma kararı aldı. Abdullah es-Seni’nin başbakanlık ettiği Tobruk Hükümeti’nin resmi internet sayfasında yer alan habere göre, “Beyda kentinde olağanüstü toplanan geçici hükümetin bakanlarının Türk şirketlerini Libya’dan çıkarma kararı aldığı” belirtildi. Başbakan Seni, geçen hafta eş-Şarku’l Evsat gazetesine verdiği mülakatta, Türkiye’yi Libya’nın içişlerine karışmakla suçlamış ve Türk şirketlerini ülkeden çıkarmakla tehdit etmişti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç ise geçen perşembe günü yaptığı açıklamada Türkiye’nin 17 Şubat devriminin başından bu yana Libya’nın yeniden imar ve inşası ile devlet kurumlarının kapasitelerinin geliştirilmesi için sağladığı desteğe vurgu yapmıştı.


 

O anlaşma Mısır için de çok önemli

TÜRK-Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield, “Ro ro’nun son bulması Mısır’ın da zararına olur. Çünkü ticaret köprüleri kolay kurulmuyor. Biz bu projeyi hayata geçirirken, Türkiye’nin üretim gücüyle Mısır’ın re-export konumunu değerlendirmeyi, zamanla Mısır’a yarı mamul ürün gönderip orada üretim yapmayı da planlamıştık. Mısır nüfusunun yüzde 40’ı genç ve işsizlik çok yüksek. Port Said bizim için ticarette ‘altın kapı’ olacaktı.  Bu nedenle Mısır tarafının bir kez daha düşünmesini istiyoruz. Gün gelecek yine çok iyi dost iki ülke olarak yola devam edeceğiz. Bugünlerde düşmanca atılan her adım gelecekte bizi üzebilir” dedi.


Yakından takip ediyoruz

TÜRKİYE Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, “Libya Türk müteahhitlerin dünyaya açıldığı ilk pazar olarak her zaman önemli bir yere sahip. Ancak 4 yıldır bu ülkede bir düzen sağlanamadığı gibi mevcut güvenlik sorunlarının giderek daha ciddi boyutlara ulaştığı görülüyor. Ülkede son döneme kadar faal olan kısıtlı sayıdaki Türk müteahhitlik firmaları operasyonlarını küçültmek yoluna gitmişti. Tobruk hükümetinin yaptığı açıklamalar konusunda şu ana kadar firmalarımıza ulaşmış herhangi bir tebligat yok. Yaptırım kararları ve gelişmeleri yakından takip ediyoruz” dedi.


Hürriyet