Genel

Mobilya ihracatçısının rotası Cezayir ve Suudi Arabistan!

Mobilya ihracatçısının 2015 hedefi Cezayir ve Suudi Arabistan gibi yeni pazarlarda büyüyerek, yıl sonunda yüzde 15 büyüme oranını yakalamak.

Irak ve Libya'da yaşanan kaostan her sektör gibi nasibini alan mobilya ihracatçısı, yaralarını yeni rota olarak belirlediği Cezayir ve Suudi Arabistan'ın yanı sıra Avrupa Birliği ülkeleri ile sardı. Ancak tüm çabalara rağmen 2014 yılını son 10 yılın büyüme rakamı olan yüzde 13.2'nin altında kalarak, yüzde 10 ile tamamladı. Mobilya ihracatçısının 2015 hedefi ise Cezayir ve Suudi Arabistan gibi yeni pazarlarda büyüyerek, yıl sonunda yüzde 15 büyüme oranını yakalamak. Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, mobilya ihracatında 2014'te bir önceki yıla oranla yüzde 10 artış ile 2 milyar 400 milyon doları geçtiklerini, ancak bunun son 10 yılda yakalanan yüzde 13.2 büyüme hedefinin altında olduğunu vurguladı. Hedeflerin tutturulamamasının Irak'taki IŞİDve Libya'daki iç karışıklıklardan kaynaklı pazar kaybı olduğunu dile getiren Güleç, "2014'te Irak'ın Türkiye mobilya pazarındaki payı yüzde 20, Libya'nın yüzde 11 oldu. Bir önceki yıl bu iki ülkeye toplam 720 milyon dolar olan ihracat rakamımız, 2014 yılında 670 milyon dolara düştü. Biz de başka ülkelere yöneldik. Yaşanan kaybı AB ülkelerinin yanı sıra yeni rota olarak belirlediğimiz Suudi Arabistan ve Cezayir ile telafi ettik. AB ülkelerine yüzde 11'lik pay ile toplam 416 milyon dolar olan ihracatımız 461 milyon dolara yükseldi. Suudi Arabistan'a ihracat ise yüzde 38'lik artışla 116 milyon dolara, Cezayir'e de yüzde 73'lük artışla 32.5 milyon dolara çıktı. Bu rakam küçük olsa da sıfır olan pazar için önemli gelişme. Hedefimiz yıl sonunda 7080 milyon dolarlık ihracat" dedi.


Bu yılki toplam ihracat hedefi 5 milyar dolar


Ağaç ve orman ürünleri olarak toplam ihracatlarını 2014'te bir önceki yıla oranla yüzde 1.5 artırdıklarını belirten Güleç, rakamın düşük olmasının kağıt ve katlama gibi alt kurumlarda yüzde 30 ihracat düşüşünden kaynaklandığını, bu yıl kaybı telafi etmeyi planladıklarını söyledi. Güleç, "2014'te 4 milyar 520 milyon dolar ihracatı, bu yıl 3 milyar doları Türkiye mobilyası olmak üzere toplam 5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.



'Sektörün istikrarlı pazarlara dönük faaliyetlere girmesi lazım'


İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı Yavuz Uğurdağ, 2014'ün sektör açısından zor geçtiğini, Suriye, İran, Mısır gibi ülkelerle yaşanan sıkıntılara Libya ve Irak'ın yanı sıra, ekonomik kriz yaşanan Rusya'nın da eklendiğini belirterek, "Sanayicimiz Cezayir ve Suudi Arabistan pazarlarına yoğunlaşıp bu sıkıntıları bir nebze aştı. Bir yol haritası belirlemeliyiz. Sektörün istikrarlı pazarlara dönük faaliyetlere girmesi lazım" dedi.



Dünya