Genel

Mobilya ihracatı, FSC nedeniyle geriledi!

Mobilya ihracatı ABDnin uyguladığı Orman Güvenlik Kurulu Sertifikası (FSC) nedeniyle gerilerken, sektör AB ülkelerin de bu uygulamaya geçmesinden endişe ediyor

İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever, yazılı açıklamasında, bazı Avrupa ülkelerinin bu uygulamaya geçeceğinin sinyallerini vermeye başladığını belirterek, sertifika zorunluluğunun Avrupada yaygınlaşmasıyla ABD pazarı gibi AB pazarının da kaybedilebileceğinin altını çizdi.

Tever, ekonomik kriz nedeniyle ihracatlarında yüzde 15lik kayıp yaşadıklarını, sektörün FSC zorunluluğu dolayısıyla yüzde 45lik ihracat gerilemesiyle karşı karşıya kalabileceğini ifade etti.

FSC sertifikalı orman ürünlerini Türkiyede sadece Bolu Aladağ Orman İşletmesinin sağladığını, bu hizmetin Türkiyeye dengeli bir şekilde dağılmasını ve kısa zaman içinde Antalya, Muğla, Mersin ve Trakya bölgelerinde de verilmesini istediklerini vurgulayan Tever, şunları kaydetti:
"Orman Genel Müdürlüğünden aldığımız odunlar FSC sertifikalı değil, bu yüzden Amerika ve bazı Avrupa ülkelerine giremiyoruz. Bunun yanı sıra dünya pazarında rekabet gücümüz azalıyor. Mobilya sektörü ürünlerinin yüzde 50sini Avrupaya satıyor. AB ülkelerine gümrüksüz girilebildiği halde yakın bir zamanda mobilya sektörü FSC sertifikası olmadan ABye giremeyecek. Bunun endişesini taşıyoruz. Teknik bir engelleme ile karşı karşıyayız. Türkiyede özel sektörün ormanları yok, orman ürünlerini ihale yoluyla devletten satın alıyoruz. Avrupada özel ormanlar olduğu için kaçak kesimleri önlemek istiyorlar. Ancak Türkiyede mobilya sektörü, orman ürünleri ihtiyacını devletten karşıladığı için kaçak kesim gibi bir durum söz konusu olamaz. Yine de dünya pazarında olabilmek ve rekabet gücümüzü artırabilmek için Orman İşletmelerinin sertifika alması şart. Mobilya üretiminde kullanılmak üzere Türkiye de yaklaşık 12 milyon ton oduna ihtiyacı var. Bunun yaklaşık 8 milyon tonunu Türkiye Orman İşletmesinden, geri kalan 4 milyon tonunu ise ABD, Arjantin ve Şiliden yonga cipsi olarak temin edebiliyoruz. Orman ürünleri ihracatımızı 2023 yılında 6 milyar dolara çıkarmak istiyorsak orman ürünlerimizin FSC sertifikalı olması gerekir."

FSC Sertifikası Nedir

FSC sertifikası dünyadaki tüm ormanların en uygun şekilde yönetilmesini ve bu uygulamaların uluslararası anlamda yaygınlaşmasını amaçlayan bir paydaşlar sistemi. Kaliteli orman yönetimi veya ağaç ürünlerinin tanınmasını amaçlayarak kaçak kesimi önlemeyi hedefliyor. Geçtiğimiz 13 yılda 70 ülkede 90 milyon hektardan fazla alanda FSC standartlarına uygun üretim yapılırken, FSC 45 ülkede bulunan ulusal örgütleri kanlıyla çalışmalarını sürdürüyor.
AA