27 / 04 / 2024

Mobilya, kağıt ve orman ürünlerinin ihracatı 4,5 milyar doları aştı!

Mobilya, kağıt ve orman ürünlerinin ihracatı 4,5 milyar doları aştı!

Türkiye'nin mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı ocak-temmuz arasındaki 7 aylık dönemde 4,5 milyar doları geçti. En fazla ihracat yapılan ülke 577,6 milyon dolarla Irak oldu.



İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, temmuz ayında Türkiye'nin ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,4 artarak 20 milyar dolara çıktığını açıkladı. 2023 yılı ihracat hedefini 10 milyar dolar olarak belirleyen mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü temmuz ayında 609 milyon dolarlık dış satım yaptı. Sektörün ocak-temmuz dönemindeki 7 aylık ihracatı ise 4,58 milyar dolara çıktı.

Dunya.com’un haberine göre sektörün en önemli ürün grubunu oluşturan mobilyada ise temmuz ayı ihracatı 343 milyon dolar oldu. Mobilyada 7 aylık toplam ihracat ise 2,61 milyar dolar seviyesine yükseldi.

IRAK’A 577 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Mobilya, kağıt ve orman ürünlerinde 7 aylık dönemde yapılan ihracata bakıldığında en yüksek ürün satışı yapılan ülkelerin başında 577,6 milyon dolarla Irak geldi. Bu ülkeyi 238,6 milyon dolarla İsrail izlerken, 229 milyon dolarla Birleşik Krallık, 196,3 milyon dolarla Almanya ve 171,2 milyon dolarla İran sıralamada yer aldı. İlgili dönemde Rusya'ya yapılan mobilya ihracatı da yüzde 55,3 artış göstererek 131,5 milyon dolara ulaştı.

Mobilya, kağıt ve orman ürünlerinin ihracatı 4,5 milyar doları aştı!

YENİ HEDEF: İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI

Birlik tarafından yapılan açıklamada İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Özkan da konuya ilişkin görüşlerini dile getirdi. Seçimlerin geride kalmasıyla yatırımların hızlandığını ve böylece sektörün önünün daha açık olduğunu belirten Özkan, şunları söyledi: “Diğer sektörlerde daha sakin geçen yaz mevsimi bizim için çok verimli oldu. Bu dönemde ihracat oranlarımızda artış sağlarken, bir yandan da yeni ihracat stratejileri belirleyip kısa ve orta vadede planlarını yaptığımız rekorlara ulaşmak istiyoruz. Ticaret Bakanlığının geçtiğimiz yıl başlattığı Uzak Ülkeler Stratejisi'nin yanına İslam İşbirliği Teşkilatı Ülkeleri Stratejisi'ni de ekledik ve ihracat rotamızı daha da geniş hale getirdik. Bu amaçla oluşacak heyetlerle 57 üyesi bulunan İslam İşbirliği Teşkilatı ülkelerini ziyaret edip onların ihtiyaçlarına uygun ihracat stratejileri oluşturacağız. Bu pazarlarda zayıf değiliz ancak ülkelerin potansiyelleri düşünüldüğünde ihracattan daha fazla pay alma şansımızın son derece yüksek olduğunun da farkındayız.”


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön