Sektörel

Mobilya sektörünün 2023 yılında ihracat hedefi 8 milyar dolar!

Mobilya Sanayi işadamları Derneği Genel Sekreteri Barış Görgüç, 2023 yılında sektörel ihracat hedeflerinin 8 milyar dolar olduğunu belirterek, "Birkaç temel kolaylaştırıcı etkeninin sağlanması durumunda 10 milyar doları rahatlıkla yakalayabiliriz" dedi.

Görgüç, Türkiye'nin 80'li ve 90larda mobilya sektöründen yeterli pay alamadığını ancak yeni yüzyılda yeni bir evreye girdiğini söyledi. Söktörün özellikle 2005 yılının ardından ihracat hacmini güçlendirdiğini anlatan Görgüç, "Firmalar kendi ölçeğinde en kaliteliyi münferiden üretme gayretindeyken artık standartlaşma, seri üretim, çevreye duyarlılık, insan sağlığı, ergonomi, estetik, kalite ve nihayetinde tasarımı birlikte isteyen bir pazarla karşı karşıya kaldılar" diye konuştu.

 

Libya'ya ihracat hızlandı 


Görgüç, 2003 yılındaki 430 milyon dolarlık ihracat oranının 2013'te 2,5 milyar dolar seviyesine ulaştığını belirterek, şunlan söyledi: "Bu arada belirtmek gerekir ki Arap Baharı ihracatımızda yeni yeni ivme kazanan ülkelerden başta Libya olmak üzere bazı pazarlarımızın geçici olarak kaybma yol açtı. Ancak elimize gelmeye başlayan bilgiler durumun değişmeye başladığını ve yeniden imar hamlesine girişilen Libya'dan ciddi talep artışı olduğu noktasındadır. 

Nitekim Libya'ya haziran sonunda yaptığımız inceleme gezisi bu bilgiyi teyit etmiştir. 

Artık Libya'da ithal edilen mobilyanın yüzde 35'ten fazlasının Türkiye'den gittiği bilgisini paylaşabiliyoruz.

 

Çin'den dış alım rahatsız ediyor 


Mobilya ithalatımız ise bir milyar dolar sınırına henüz hiç ulaşamasa da özellikle Çin'den yapılan 343 milyon dolar tutarlı dışalım rahatsız edici olmalıdır. 

Zira tasarımla temayüz etmiş İtalya'dan 93 milyon, kalitesiyle öne çıkan Almanya'dan 88 milyon dolar ile kıyaslandığında Çin'in nitelik ve nicelik olarak ithalatımızda gereğinden daha büyük bir yer tutmaya başladığım göz ardı edemeyiz. Özellikle belirtilmelidir ki; ciddi bir üretimi olan ülkemiz mobilya sektörü özellikle Çin ile kategorize edilen uzak doğu menşeli ithalata karşı koymakta güçlük çekmektedir. 


Çin öncesi dönemde de mobilya üretimimiz iç piyasamıza yetmezken eksiği genelde yüksek katma değeri haiz Alman, İtalyan ve İspanyol kökenli ithalat ile kapatan sektör rekabet koşullarını da buna göre belirlemiş ve başarılı bir fiyat-kalite dengesi oluşturmuştur. Hızlanan konut, otel ve tatil köyü yatırımlarının da ivmesi ile kısa sürede büyüyen yerli üretim kalite olarak Avrupalı rakipleri ile başa baş mücadele eder hale gelmiştir." 



Milliyet