28 / 04 / 2024

Mobilyacılardan 'tasarımlarımız çalınıyor' iddiası!

Mobilyacılardan 'tasarımlarımız çalınıyor' iddiası!

Bursa'da mobilyacılar tasarımlarını çalınıyor iddiasıyla fuarda teşhir etmiyorlar



Türkiye'nin önemli mobilya üretim merkezlerinden Bursa'nın İnegöl ilçesinde, tasarımlarının çalınmasından şikayetçi olan mobilyacıların, yeni modellerini internet ve katalog sayfaları ile fuarlarda teşhir etmedikleri bildirildi.

İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Hamdi İdil, mobilya sektörünün kopya ve taklit ürünlere müsait bir sektör olduğunu, tasarımların çok sık istismar edildiğini söyledi.

Uzun yıllardır mobilya üretim geleneğine sahip olan İnegöl'de, firmaların özellikle son 5-6 yılda Ar-Ge'ye önemli yatırımlar yaptıklarını anlatan İdil, bunun yeni model özgün tasarımların, rakip kuruluşlar tarafından taklit ya da kopya edilmesi riskini de beraberinde getirdiğini ifade etti.

İdil, bu yüzden firmaların temkinli davrandıklarını vurgulayarak, "Firmalar, sadece internet sayfası değil, hatta kataloglarına dahi yeni modellerini koymuyorlar. Üreticiler, önlem olarak yeni modellerini CD'lere yükleyip, müşterilerine teslim ediyorlar. Talebe bağlı olarak doğrudan müşteriyle bağlantı kuruyorlar ve tanıtımlarını yapıyorlar" dedi.

Patent kanunlarının, taklit ürünleri yasakladığını, ancak bu alandaki mahkeme sürecinin 2 yılı aldığını belirten İdil, "2 yılda da zaten o ürünün ekonomik ömrü doluyor ve yeni model çıkıyor. Firmalar, bu yolla hakkını koruyamıyor" görüşünü kaydetti.

"KDV'DE BEKLEDİĞİMİZ OLMADI"
Mobilya sektöründe son yıllarda kan kaybı yaşandığına da değinen İdil, İnegöl Mobilyacılar Odasının 5 yıl öncesine kadar 3 binin üzerinde olan üye sayısının, çeşitli nedenlerle bine düştüğünü belirtti.

İdil, KDV indiriminin özellikle ilk 3 aylık döneminde, durma noktasına gelen sektörün önemli satışlar gerçekleştirdiğini ve adeta yeniden ayağa kalktığını ifade ederek, tatil sezonuna denk gelen ikinci 3 aylık dönemde ise beklenen faydanın sağlanamadığını hatırlattı.

Sektörün, KDV indiriminde en azından yıl sonuna kadar süre uzatımı beklediğini, ancak bunun gerçekleşmediğini belirterek, tüketicileri 2-8 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek "MODEF EXPO 2009" fuarındaki taksitli satışlardan yararlanmaya çağırdı.
AA


Geri Dön