Dekorasyon

Mobilyada ithalat patladı!

Türkiye dünya mobilya üretiminde yaklaşık yüzde 1’lik payı ile Brezilya ve Vietnam’dan sonra geliyor ancak sektörde adeta ithalat patlaması yaşanıyor. Geçen yıl sadece Çin’den yapılan ithalat 245 milyon dolara ulaştı


AKP Hükümeti’nin ‘ithalatı teşvik eden politikaları’ mobilyada da kendini gösteriyor. Nitekim Türkiye’nin geçen yılki mobilya ithalatı 750 milyon dolara ulaştı. Öte yandan Türk mobilya sanayi de önemli ölçüde ithal girdi kullandığından, sektörde toplam ithalat miktarı 2 milyar doları aşıyor. Türkiye’nin mobilya ihracatı 2009 yılındaki ekonomik kriz nedeniyle düşüş yaşamış olsa da, son beş yıldır sürekli artış gösteriyor. Asortie Mobilya AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Erat’ın verdiği bilgiye göre, geçen yıl 1 milyar 850 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Türk mobilya sektörü 2023 yılında dünyanın 5. büyük mobilya üreticisi olmayı hedefliyor. Gelişmiş ülkeler de ‘yükte ağır’ olmasına rağmen mobilya üretimden vazgeçmiyor. Öyle ki, bu ülkeler dünya mobilya üretiminin yaklaşık yüzde 58’ini yapıyor. ABD, İtalya, Almanya dünya mobilya üretiminde ön plana çıkan gelişmiş ülkeler olarak dikkat çekiyor. Türkiye’nin de dahil olduğu gelişmekte olan ülkeler ise dünya üretiminin yüzde 42’sini gerçekleştirmektedir. Bu ülkeler arasından Çin, Polonya, Vietnam ve Brezilya özellikle son zamanlarda ihracata yönelik tasarlanan ve üretim yapan yeni tesisleri sayesinde hızlı bir üretim artışı gösteren ülkeler olarak öne çıkıyor. Türkiye dünya üretiminde yaklaşık yüzde 1’lik payı ile Brezilya ve Vietnam’dan sonra gelmekte. 2012 yılında sektörün ülkemiz toplam ihracatındaki payı yüzde 1.1 civarında bulunuyor. 


Türkiye’nin mobilya ithalatı da oldukça yüksek

2011 yılında dünya mobilya ihracatında 227 ülke ticarete söz konusu oldu, ilk 5 ülke toplam ihracatın yüzde 58’ini gerçekleştirdi. Çin İhracatta yüzde 30.9’luk payla ilk sırayı alırken, Almanya, İtalya, Polonya ve ABD Çin’in ardından en çok ihracat yapan ülkeler olarak öne çıktı. Türkiye dünya mobilya ihracatı sıralamasında yüzde 1’lik payı ile 21. sırada yer almakta. Dünyanın en büyük mobilya ihracatçısı ise 45.1 milyar dolar ile Çin! İthalatta ise en büyük payı yüzde 22.7 ile ABD alırken, sırasıyla Almanya, Fransa, Birleşik Krallık ve Kanada en büyük ithalatçı ülkeler olarak gözükmekte. Türkiye dünya mobilya ithalatı sıralamasında binde 7 pay ile dünyada 25. sırada yer alıyor. Çin’den 2011 yılında 289.3, 2012’de ise yaklaşık 245 milyon dolarlık mobilya ithal edildi. Toplam mobilya ithalatımız da geçen yıl 750 milyon dolara ulaştı. Türkiye; Çin’in ardından en fazla ithalatı İtalya, Almanya ve Polonya’dan yapıyor. IKEA, Türkiye’nin mobilya ithalatının artmasında önemli rol oynuyor. İhracatın bölgelerimize göre dağılımında ise Kayseri ve İstanbul’un ardından İnegöl, üçüncü sırada yer alıyor. İzmir sahip olduğu ulaşım kolaylığı ve limanı ile ihracatta önemli atılımlar yapmakta.



Yeni Mesaj