26 / 12 / 2024

Mobilyada KDV indirimi talepleri artırdı!

Mobilyada KDV indirimi talepleri artırdı!

Mobilyada KDV'nin 3 ay boyunca yüzde 18'den 8'e düşürülmesi sektörde hareketliliğe neden oldu. Hareketlilik istihdamada yansıdı. Satışlar yüzde 30 arttı.



Mobilyada Katma Değer Vergisi'nin (KDV) 3 ay süreyle yüzde 18'den 8'e düşürülmesi sektörün yüzünü güldürdü. Sektörde satışların artmasını sağlayan hamlenin etkisi hemen kendini göstermeye başladı. Üretim artışını beraberinde getiren vergi indirimi, kayıtlı istihdamın artışında önemli bir basamak olarak görülüyor.


Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Nuri Öztaşkın, bu adımın kayıt dışının önüne geçebileceğini söyledi. Üreten ve satan yapan tüm mobilya işletmelerinin alınan karardan memnun olduğunu belirten Öztaşkın, verilen teşviklerle birlikte, esnafın ve sanayicinin yüzünün gülmeye başladığını belirtti. Mobilya satışlarında ciddi oranda artış olduğunu belirten Öztaşkın, yakın dönemde de bu artışın gözle görülür şekilde sektör rakamlarına yansıyacağını söyledi. Öztaşkın, “Düzenleme sayesinde üreten ve satan tüm mobilyacılar alınan bu karardan oldukça memnun ve verilen teşviklerle birlikte, esnafın ve sanayicinin yüzü gülmeye başladı” dedi.


KAYITLI İSTİHDAMA BÜYÜK KATKI

Öte yandan yüzde 8 bandına çekilen KDV ile tüketicilerin garantili ürün, satış sonrası hizmet ve 7/24 ulaşabileceği müşteri hizmetleri gibi sebeplerle markalı mobilya satın alma eğilimi gösterdiğini aktaran MOSDER Başkanı Öztaşkın, “Bu alım, sektörümüzdeki kayıt dışı pazarının daralmasına ön ayak oldu. Ayrıca, bu kararla sektörümüzün kayıt altına girme oranının artacağına ve KDV oranında yeni bir düzenleme olacağına inanıyoruz. Bu düzenleme sayesinde hem Devletimiz hem de mobilya sektörü kazanacak” diye açıkladı.


3 HAFTADA YÜZDE 30'LUK ARTIŞ

Boydak Holding CEO'su Ertunç Laçinel ise sağlanan destekle birlikte kendilerinin de Bellona markalarında yüzde 15'e varan indirim yaparak toplam yüzde 25'lik bir indirime gittiklerini söyledi. Laçinel, “Bu oran satışlarımızı yüzde 30 arttırdı. Aynı şekilde İstikbal ve Mondi markalarımızda KDV indirimi ile yüzde 55 satış artışı gözlemledik. Nisan sonuna kadar satış artışı beklemekteyiz” dedi. KDV indiriminin uzun vadede olmasının sektörün büyümesi ve yeni yatırımlar için elverişli ortam sağlayacağını vurgulayan Laçinel, şunları söyledi: “Sektördeki büyüme istihdam artışını getirecektir. Üreticilerin yeni pazarlar bulması, ihracat hamlelerini güçlendirici ve cesaretlendirici olması da şüphesizdir. Bu konuda üzerimize düşen ne varsa yapacağız. KDV indiriminde ki geçici süreci dahi istihdam yaratmaya kullanacağız. Bunun için çalışmalarımızı başlattık. Mevcut üretim planlarımızı revize ettik.” Laçinel, vergi indirimi kayıt dışı eğilimi azaltacağına dikkati çekti.


PAZARDA AVANTAJ VAR

Son 15 yılda dünyada 8 kat büyüyen bir Türk mobilya sektörü olduğuna dikkat çeken Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, “KDV indirimi sektörün iç pazardaki dinamizmini arttırarak, sektöre katalizör görevi görecek” diye konuştu. Bu hamlenin sektörün ihracattaki katma değerinin yükselmesine vesile olacağına vurgu yapan Güleç, “Bu indirim daha önce 2 dolardan 3,7 dolara getirdiğimiz mobilyanın kilo bazında katma değerini dışarıya yükseltecek bir faktör olacak” değerlendirmesinde bulundu. Mobilya sektörünün diğer sektörleri de canlandıran bir sektör olduğunun altını çizen MOSFED Başkanı şunları söyledi: “Sektörümüz yaklaşık 20 sektöre iş veriyor. Bütün bunları da göz önünde bulundurduğumuz vakit ciddi anlamda pazarda bir avantaj var. Şu anda gerek mobilyacılarımız gerek üreticilerimiz, bu işin ticaretiyle uğraşan mağazalarımız çok mutlu.”


HEDEF 50 BİN KİŞİLİK EK İSTİHDAM SAĞLAMAK

Geçtiğimiz hafta sonu mobilyanın yoğun olduğu kümeleri ziyaret ettiği bilgisini paylaşan Güleç, “Şu anda ciddi bir hareketlilik var. Herkeste hem hükümete karşı bir teşekkür hemde işlerine karşı bir canla başla çalışma isteği var. Bu yıl çok iyi iş olacağına dair çok umutlular. Pozitif katkısı oldu" ifadelerini kullandı. İndirimin sektöre nisan ayı sonuna kadar yüzde 30'luk bir yansıma sağlayacağını anlatan Güleç, “Biz MOSFED olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın bu istihdam seferberliğine katkı sağlamak için yıl sonuna kadar ek 50 bin kişi istihdam etmeyi sektör olarak zorluyoruz. Bu konuda çok müteşekkir.”


İnegöl'de sektöre eleman yetmiyor

Bursa'nın İnegöl ilçesinde, KDV indiriminin ardından yaşanan hareketlilik üreticileri sevindirdi. “Mobilyanın başkenti” olarak nitelendirilen İnegöl'deki üreticiler, nihai tüketiciye minimum yüzde 10 fiyat avantajı sağlayan KDV indiriminin yanı sıra uzun vadeler ve rakamsal iskontoları kapsayan avantajlı kampanyalar sunuyor. İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) Başkanı Yavuz Uğurdağ, KDV indiriminin İnegöl mobilya sektörüne ciddi katkı sağlayacağını vurgulayarak, “15 gündür ziyaretçilerimiz çoğaldı. İnşallah önümüzdeki haftalarda ve aylarda hem KDV indirimiyle hem de sezon başının da vermiş olduğu hareketlilikle biraz daha canlı bir ekonomiye sahip olacağız” diye konuştu.


Mobilya satışlarında yaklaşık yüzde 60 artış yaşandığını vurgulayan üretici bir mobilya işletmesinin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mestan, şunları kaydetti:


ÜRETİME YANSIDI

“Burada işçi biraz fazla gibiydi ama şu an yetmiyor. Yeni elemanlar almayı düşünüyoruz.” Başka bir mobilya üreticisinin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Saka ise, “Satışlar fazlalaşınca bu üretime de yansıyor. Üretim parkurlarımız hızlanıyor. Bu karar gerçekten 3 aylık kısa bir kararda olsa sektörümüzü canlandıracak” ifadelerini kullandı.




Yeni Şafak


Geri Dön