Model fabrika Mersin Tarsus OSB Ağustos’ta açılıyor!
Model fabrikalar ve inovasyon merkezler i diğer şehirlerde farklı alanlarda kurulurken, ilk kez Mersin’de aynı binada yer alacak. Mersin Tarsus OSB’de temeli atılan model fabrika ve inovasyon merkezinin Ağustos’ta hizmete girmesi için gün sayıyor.
Dünya Gazetesi köşe yazarı olan Fahriye Kutlay Şenyurt, bugünkü yazısında ''Model fabrika ve inovasyon merkezi için geri sayım başladı'' konulu yazısını kaleme aldı. İşte o yazı...
Uluslararası alanda mal ve hizmetlerin, rakiplerinden ayrışıp tercih edilir ürün ve hizmetler haline gelmesi her geçen gün zorlaşıyor. Ülkeler ve firmalar bu acımasız rekabette eksiklerini gidererek bir adım öne geçebilmek için kıyasıya rekabet içinde. Ülkemizde de bu rekabette geri kalmamak, değişim ve dönüşüme ayak uydurmak, geleceğe hazırlanmak için bazı bölge ve kentlerde model fabrikalar ve inovasyon merkezleri kuruluyor. Model fabrikalar ve inovasyon merkezler i diğer şehirlerde farklı alanlarda kurulurken, ilk kez Mersin’de aynı binada yer alacak. Bu durum Mersin’i Türkiye’de bu alanda ilk yapıyor dersek yanlış olmaz. Mersinli sanayiciler, 20 Mart 2019 tarihinde Mersin Tarsus OSB’de temeli atılan model fabrika ve inovasyon merkezinin Ağustos’ta hizmete girmesi için gün sayıyor.
Model fabrikalar, öncelikle yalın üretim tekniklerinin uygulanması daha sonra dijital dönüşüm alanlarında deneyimsel öğrenme tekniklerini kullanarak teoriyle pratiğin birleştirildiği, bu alanlarda firmalara eğitim ve danışmanlık verilen fabrikalar olarak biliniyor. İnovasyon merkezleri ise, teknoloji üretme, teknoloji geliştirme, ticarileşme, tasarım/prototip, danışmanlık, iş geliştirme konularında yol gösterici rol üstleniyor. İnovasyon merkezleri ayrıca yönetim inovasyonu, iş gücü inovasyonu, süreç inovasyonu, ürün inovasyonu, pazar/pazarlama inovasyonu ve iş birliği inovasyonu konularında kendi bünyesinde oluşturduğu mentörler ve danışmanlar aracılığı ile de firmalara danışmanlık hizmeti veriyor.
Mersin Tarsus OSB’de kurulacak model fabrika ve inovasyon merkezinin maliyetlerinin bir kısmı Birleşmiş Milletler fonlarından karşılanıyor. Model fabrikada bakanlığın önerdiği ürünler arasından seçilen elektrik anahtarı/prizleri üretilecek. İnovasyon merkezi içinse mentörler seçildi ve eğitimleri devam ediyor. Belirlenen firmalar montörlerle bir araya gelerek saha çalışmalarına başladı. Model fabrika kapsamında makine ve ekipmanlar belirlenerek siparişleri verildi. İnovasyon merkezi için de laboratuvar ekipmanları gelmeye başladı.
Ülkemiz ve bölgemiz sanayicilerinin ürün ve hizmetlerinde dünya ile rekabet edebilmelerine yönelik ciddi destekleri olacak bu merkezlerin bölgemize kazandırılması için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Başkanı Sabri Tekli, MTOSB’de hem model fabrika hem de inovasyon merkezinin aynı lokasyon ve bünyede yer almasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Tüm dünya ile ihracat ve ticaret yapan bir kimliğe sahip sanayicilerimize büyük hizmet verecek model fabrika ve inovasyon merkezinin; ürün kalitemizi geliştirmek, verimliliği daha üst seviyelere çıkarmak ve rakiplerimiz ile global seviyede mücadele etmemiz açısından büyük bir fırsat olduğuna inanıyorum. İnovasyonun artık bir tercih değil, gereklilik haline geldiği günümüz dünyasında, ülkemizin geleceğe yönelik atacağı adımlar sanayicilerimizin gerçekleştireceği değişim dönüşüme bağlı olacak” diyor.
Önümüzdeki süreçte bu iki önemli merkez, ilimize, sanayimize, ülkemize ve geleceğimize çok ciddi faydalar getirerek uluslararası alanda ülkemizi bir adım öne geçireceğine inanıyor ve bu tür yatırımların sayıca çoğalmasını diliyorum.