Modelpan, mimari tasarımda malzemenin rolünü masaya yatırdı!
Modelpan tarafından, Yapı Endüstri Merkezi’nin organizasyonuyla düzenlenen “Mimari Tasarımda Malzemenin Rolü” konulu konferansta mimari tasarımda malzemenin rolü konuşuldu.
Malzeme ile akıllanan yapılara dikkat çekmek isteyen Modelpan tarafından, Yapı Endüstri Merkezi’nin organizasyonuyla düzenlenen konferansta mimari tasarımda malzemenin rolü masaya yatırıldı. Yapıların teknolojik destek dışında malzemelerle de akıllı yapı haline gelebileceği konusu akademisyen ve alanında uzman mimarlar tarafından tartışıldı.
Türkiye’nin ilk manyezit yapı levhası Modelpan tarafından düzenlenen “Mimari Tasarımda Malzemenin Rolü” konulu konferans Yapı Endüstri Merkezi’nde (YEM) yapıldı. Konferansta aynı zamanda Ak Alev Manyezit Levha Üretim’in yeni nesil levhası Modelpan’ın Lansman’ı da gerçekleştirildi.
Tasarım sürecinde malzemeyi odak noktasına alarak akılcı bina yaratma kavramının mimari alanda çığır açma ihtimalinin tartışıldığı konferansta; yapıların teknolojik destek dışında, malzemelerle de akıllı yapı haline gelebileceği konusu akademisyen ve alanında uzman mimarlar tarafından ele alındı.
Konferansta, Studio Molini Direktörü İtalyan mimar Maurizio Molini, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, Mimarlar ve Han Tümertekin Kurucusu Han Tümertekin, TUŞPA NK Mimarlık ve Urban Atölye Kurucusu Nilüfer Kozikoğlu ve Hatırlı Mimarlık Kurucu Ortağı Yeşim Balcıoğlu Hatırlı konuşmacı olarak yer aldı.
Molini, kışkırtıcı müdahalelerle mimarları yeniden düşündürüyor
Studio Molini Direktörü İtalyan mimar Maurizio Molini, konferansta “Mimarlığı Yeniden Düşünmek” başlıklı bir konuşma yaptı. Bulunduğu dönemde ikonik bir mimariye sahip Farnsworth House’u bu anlamda yeniden sahneye taşıyan Molini,“Bir yapının içinde bulunduğu çevreyle iyi bir etkileşimde olması yaşayan bir bilinç ve sorumluluk yaratır. Özellikle bulunduğu dönemde ikonik bir mimariye sahip Farnsworth House’u Modelpan ile yeniden tasarlamak bilinçli ve provokatif bir düşünce. Bu örnek sayesinde, mimarlığı bu şekilde yeniden düşünmek, akıllara da birçok düşünceyi getiriyor ve günümüz mimarisinde çevreyi daha çok önemseyen yapılar ve bunlara uygun malzemeler seçmeyi gündeme getiriyor” diye konuştu.
Sektörde, "Modelpan" dikkat çekiyor
Konferans, aynı zamanda Ak Alev Manyezit Levha Üretim’in zengin manyezit yataklarından çıkarılan doğal hammaddeyi işleyerek, ülke ekonomisine yüksek katma değerli bir yapı malzemesi olarak kazandırdığı Yeni Nesil Yapı Levhası Modelpan’ın da Marka Lansmanına ev sahipliği yaptı. Modelpan’ın yalıtım ve üstün fonksiyonel özelliklerinin desteklediği Akıllı Panel temasının gündeme getirildiği lansmanda, Modelpan’ın binalara verdiği katma değerle akıllı binaların oluşturulmasında malzemenin önemi vurgulandı.
Lansmanda konuşan Modelpan Genel Müdürü Sibel Hızlan, “Akıllı yapı, sadece teknolojik yapı değil” diyerek, akıllı yapının doğru malzeme ile fonksiyon kazandırılmış bu malzeme sayesinde birçok fonksiyonu gerçekleştirebilen yapı olduğunu kaydetti. Modelpan ile yapı malzemeleri ve inşaat sektörü profesyonellerinin yapı panellerinde aradığı tüm inovatif özellikleri tek bir panelde bir araya getirdiklerini söyleyen Hızlan, Modelpan’ın özellikleriyle ilgili şunları söyledi:
“Modelpan Manyezit Yapı Levhası A1 sınıfı yanmazlık, su ve neme dayanıklılık, ekolojiklik, yüksek ısı ve ses yalıtımı, darbelere karşı dayanıklılık gibi pek çok özelliği aynı panelde buluşturan inovatif bir yapı panelidir. Ayrıca çevre dostu malzeme içeriği sayesinde zararlı gaz salınımı yapmaması hayati bir fayda sağlıyor. Asbest, silis, organik çözücüler, yağ, toksik madde, ağır metal gibi çevreye ve insan sağlığına zararlı hiçbir madde içermiyor. Tüm bu fark yaratan teknik özelliklerinin yanı sıra çarpıcı esneklik, hafiflik, kolay kesim ve farklı şekillerde ebatlandırılabilme avantajıyla benzersiz uygulama kolaylığı, boyaya hazır yüzeyi sayesinde malzeme ve işçilik maliyetini azaltma olanağı sayesinde ekonomiklik gibi fayda ve avantajlarıyla yapı sektöründe fark yaratan inovatif bir ürün olma özelliği taşıyor. “
Hafif malzeme yapısı sayesinde özellikle dış cephe kaplamasında kullanılan benzer ürünlerle kıyaslandığında binanın taşıyıcı yüküne yüzde 35 daha az yük bindirdiğini kaydeden Hızlan, “Bu avantaj, deprem ülkesi olan ülkemizdeki tüm yapılar için büyük önem taşıyor” dedi.