Modern konutlar kentlerin çehresini değiştiriyor!
Modern konut projelerinin artışıyla birlikte, kentlerin de çehresi değişmeye başladı...
Ulusal ve yerel müteahhitlik firmalarının son yıllarda önemli bir pazar olarak gördüğü Bursa'da, birbiri ardına gerçekleştirilen konut projeleri ile kentin çehresi değişiyor. Özellikle villa, site ve rezidans projelerinde modern mimariyi benimseyen kentte geleneksel yapılar üstünde köklü değişimler yaşanıyor Kentin batısına doğru ciddi bir gelişme kaydeden Bursa'da modern konut yatırımları hem sanayi hem de gayrimenkul sektörüne destek veriyor.
Modern konut yatırımları ile Bursa'nın yapılaşmadaki çehresi değişirken, kentin 2015 yılına kadar toplam 238 bin adet konuta ihtiyaç duyacağı öngörülüyor. Konut ihtiyacının 166 bininin hane halkı sayısı artışlı, 60 bininin kentsel dönüşüm kaynaklı, 12 bininin ise yenileme kaynaklı olacağı belirtiliyor. Konut ihtiyacı ile konut talebini belirleyen unsurların başında demografi ve nüfus gelişmeleri geliyor. Bu açıdan Bursa, Türkiye nüfus artış hızı ortalamasını geçmiş durumda. İlin nüfus artışında belirleyici olan iki bileşen ise kent kaynaklı nüfus artışı ile net göç hareketleri. Sanayi üretiminde gelişmiş iller sıralamasında üst sıralarda yer alan Bursa, göç alan yapısı sayesinde konut ihtiyacını da artırıyor. Bursa'da konut inşaat faaliyetleri özellikle 2005 yılından itibaren önemli bir genişleme gösterdi. Şehrin önemli bir bölümünde inşa edilen çağdaş kent yaşamına uygun, yeşil alan ve sosyal donatı alanları bulunan projeler ile Bursa'nın yapılaşmadaki çehresi de yavaş yavaş değişiyor.
Konut projelerinde dört ilçe öne çıkıyor Kent genelinde yapılan değerleme çalışmalarında en yoğun talep gören ilk dört ilçe arasında Nilüfer, Osmangazi, Yıldırım ve Mudanya olarak belirlenirken, özellikle Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 1/25000 ölçekli nazım imar planı ile birlikte, Özlüce, İrfaniye, Görükle ve Kayapa bölgelerinin de konut gelişimi açısından değer kazanacağı öngörülüyor. Birçok büyük iş merkezini bünyesinde barındıran Nilüfer, Bursa nüfusunun yüzde 80'ine istihdam olanağı sunan bir sanayi ilçesi olarak öne çıkıyor. Prestijli ko238 bin adet Kentin 2015 yılına kadar ihtiyaç duyduğu konut sayısı 60 bin adet Bursa'nın kentsel dönüşüm kaynaklı ihtiyaç duyduğu konut miktarı rışan semtlerinde villa fiyatları 2 milyon TL'ye kadar yükseliyor.
Küçük kentler inşa ediliyor Bursa'da özellikle Nilüfer'de 'küçük kentler' niteliğinde projeler de hayata geçiriliyor. Nilüfer'de Enyap İnşaat tarafından yapılan Garden Life, Sertepe İnşaat'ın projelendirdiği Sertepe Concept, Arslanlar İnşaat tarafından Geçit'te Endülüs Park AVM ve rezidans projesi, Görükle'de Anadolu Evleri, Balkale Evleri, Arslanşehir ve Arslanköy Siteleri; Fideltus Yapı, Kalyoncu ve Göler İnşaat ortaklığıyla hayata geçirilen 15300 Misia Rezidans, Eroğlu Yapı tarafından gerçekleştirilen Harmony Tovvers, Adress Balat ve Bulvar Plus projeleri öne çıkıyor. Osmangazi ilçesinde Sinpaş GYO tarafından konumlanan Bursa Modern, Yıldırım'da Ali Bostancı İnşaat tarafından projelendirilen Bursa Reel Evleri, Mudanya'da Sitev İnşaat tarafından yapılan Olea 43, Romm İnşaat'ın Koksal Sahil Evleri ve Bademli'de Şentürkler Mühendislik İnşaat tarafından yapılan Yeşil Vadi projesi öne çıkıyor. Bursa'nın aile yaşantısı göz önüne alındığında 2 + 1 ve 3 + 1 dairelerin daha çok talep görmesi bekleniyor. Öte yandan kentin daha çok rezidans ve otel projelerine ihtiyaç duyduğu uzmanlarca ifade ediliyor.
Konutların hızla yükseldiği Nilüfer ilçesinin bazı kesimlerinde konut fiyatları 125 bin TL'den başlayıp 500 bin TL'ye kadar çıkıyor. Çarpık ve kaçak yapılaşmanın etkisinden kurtulma çabalarının sürdürüldüğü Yıldırım ilçesinde ise, 'Ver gecekondunu, al daireni" sloganıyla 4 milyon 990 bin metrekarelik alan üzerinde yer alan 39 bin konutun yıkılıp, yerlerine 50 bin adet konut yapılacağı proje ile kentin çehresinin değiştirilmesi planlanıyor. İlçenin gelişme gösteren kesimlerinde konut fiyatları 90 bin TL'den başlayıp 200 bin TL'ye kadar çıkıyor.
Mudanya gelişiyor Osmangazi'de de yerleşimin kuzeyde Yalova Yolu boyunca dengelenmesi konusunda gelişme göstermesi bekleniyor. Yakın zaman öncesine kadar deniz kenarında bir sayfiye yerleşimi niteliği sergileyen ve yalnızca yaz aylarında yoğunluğun yaşandığı Mudanya'da son zamanlarda modern kentsel konut gelişiminin bu aksa doğru eğilim göstermesi ile birlikte yaz-kış yüksek yoğunluğa sahip olmaya başladı. Özellikle bahçeli villa tarzı yapılaşmaların gözlendiği Bademli ve Çağrışan semtleri yüksek gelir grubunun tercih ettiği yerleşim alanları niteliği gösteriyor.
Dünya Gazetesi