Sektörel

Moldova'da inşaat ve turizmde Türk yatırımcılar için fırsatlar var!

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yurtdışı Yatırımlar Konseyi Üyesi Selman Özgün yaptığı açıklamada, "Türk yatırımcılar için Moldova ve Gagauz Yeri'nde önemli fırsatlar var. Özellikle tarım, inşaat, altyapı, sanayi ve sağlık sektörlerinde önemli fırsatlar Türk yatırımcıları bekliyor" dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yurtdışı Yatırımlar Konseyi Üyesi Selman Özgün, Türkiye ile Moldova arasındaki ekonomik ilişkilerin her geçen gün geliştiğini dile getirerek, "Türkiye ile Moldova arasındaki ticaret hacmi 560 milyon dolar. Bu ülkeye ihracatımız 322 milyon dolar. Hedefimiz, 2023'te ikili ticaret hacmini 1 milyar dolara, ihracatımızı yaklaşık 2 kat artışla 600 milyon dolara çıkarmak." şeklinde konuştu.

Moldova'ya bağlı Gagauz Özerk Yeri'ndeki 6. Invest Gagauzya 360 Uluslararası Yatırım Forumu'na katılan DEİK heyeti ve Türk yatırımcılar, üst düzey yetkililerle sürdürdükleri görüşmeler ve ikili ticari ilişkiler ile ilgili Anadolu Ajansı muhabirine açıklamalarda bulundu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, DEİK Yurtdışı Yatırımlar Konseyi Üyesi Özgün, 23-24 Ekim tarihinde yapılan foruma dünyanın pek çok ülkesinden küresel yatırımcının katıldığını, forumun Türkiye ile Moldova arasındaki ticaret hacmi ve karşılıklı yatırımları artırmak için fırsat olduğunu belirtti.

Özgün, forum kapsamında başta Moldova Başbakanı İon Chicu, Gagauz Özerk Yeri Başkanı İrina Vlah, Moldova Ekonomi ve Altyapı Bakanı Sergiu Railean olmak üzere çok sayıda yetkili ile temaslarda bulunduklarını, karşılıklı yatırım ve ticari ilişkileri nasıl artırabileceklerini ele aldıklarını söyledi.

Etkinliğin Moldova'ya bağlı Gagauz Özerk Yeri'nde düzenlediğini dile getiren Özgün, bölgenin; siyasi statüsü, ortak etnik kimliği, ekonomik durumu ve coğrafi konumu açısından Türkiye için büyük önem taşıdığını belirtti.

Moldova ve Gagauz Yeri'nin kalkınması amacıyla Türkiye'nin yaptığı yatırımlara değinen Özgün, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) çok önemli projeler gerçekleştirdiğini ve Türkiye'nin Gagauz Özerk Yeri'nde konsolosluk açtığını söyledi.

- "Sanayi, inşaat ve turizmde Türk yatırımcılar için fırsatlar var"

Selman Özgün, Gagauz Özerk Yeri'nin sanayi ve turizm sektörlerine daha fazla önem verilmesi gerektiğine değinerek, bölge ekonomisinin, daha çok tarıma ve hayvancılığa dayalı olduğunu, Gagauz Yeri'nde serbest piyasa ekonomisine geçiş çabalarının sürdüğünü belirtti.

Özgün, "Bu nedenle Türk yatırımcılar, turizm, altyapı, eğitim ve uluslararası ticaret alanındaki yatırım fırsatlarını değerlendirmek üzere foruma davet edildi. Başkan Vlah ile inşaat sektörünü ve altyapıyı değerlendirdik. Bu sektörde keşfedilmesi gereken çok fırsat var. Türkiye, bölgedeki soydaşlarına ilgi gösteriyor. Türkiye ve onun ticari yatırımcılarının desteğiyle geliştirilebilecek bazı ticari tesisler hala eksik." şeklinde konuştu.

- "İkili ticaret hacmi 560 milyon doları aştı"

DEİK Yurtdışı Yatırımlar Konseyi Üyesi Özgün, Moldova ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerle ilgili işe şunları söyledi:

"Ülkeler arası ticaret hacmi 2019 itibarıyla 560 milyon doları aştı. Türkiye'nin bu ülkeye ihracatı ise 322 milyon dolardır. Moldova'nın ithalatından aldığımız pay yüzde 5,9. Bu ülkeye en çok demir-çelikten eşya, makine, bakır ve bakırdan eşya, örme giyim eşyası ve plastik satıyoruz. Bu ülkeden ithalatımız ise 246 milyon dolar. Yağlı tohum, hububat, hayvan yemi gibi tarımsal ürün ithal ediyoruz. Türk firmalarının Moldova'da yaptığı yatırımlar 300 milyon doları aşmış durumda. Gıda, içecek, müteahhitlik, hastane işletmesi, bilgi, iletişim, tekstil, konfeksiyon ve konaklama sektörlerinde daha çok yoğunlaşmışız." 

İki ülke arasında serbest ticaret anlaşması bulunduğunu hatırlatan Özgün, anlaşma sayesinde Türk şirketlerinin, ürünlerini Moldova üzerinden Rusya, Romanya ve birçok Avrupa ülkesine vergisiz gönderme imkanına sahip olduğunu  belirtti.

- "Türk yatırımcılar için Moldova ve Gagauz Yeri'nde önemli fırsatlar var"

Selman Özgün, Moldova ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin her geçen gün canlandığını belirterek, "Hedefimiz, 2023'te ikili ticaret hacmini 1 milyar dolara, ihracatımızı yaklaşık 2 kat artışla 600 milyon dolara çıkarmaktır." şeklinde konuştu.

Türk yatırımcılar için Moldova ve Gagauz Yeri'nde önemli fırsatlar bulunduğunu dile getiren Özgün, "Özellikle tarım, inşaat, altyapı, sanayi ve sağlık sektörlerinde önemli fırsatlar Türk yatırımcıları bekliyor." diye konuştu.

Geçen yıl Moldova'dan Türkiye'ye gelen turist sayısının 200 bine yaklaştığını belirten  Özgün, bu rakamın karşılıklı artırılmasının önemine de değindi.

Türk müteahhitlere Moldova'da güven tam!