Genel

Moltek İlaç Fabrikası yıl sonu hizmete girecek

Yerli teknoloji şirketi Özsu Grup, kanser tanısında kullanılan nükleer tıp ilacı üretecek ikinci fabrikasını Gaziantep Üniversitesi'nde kuruyor  

Üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilen ve toplam yatırım maliyeti 10 milyon dolar olacak Moltek İlaç Fabrikası, bu yıl sonunda hizmete girecek. Şirketin bu alandaki ilk üretim yeri Gebze'deki Moltek fabrikası. Nükleer tıp alanına odaklanan grup, Gaziantep dışında önümüzdeki bir yıl içinde İstanbul Avrupa yakası, Trabzon ve Ankara'da olmak üzere 30 milyon dolar değerinde 3 ayrı fabrikayı daha hizmete açmayı planlıyor. Bu fabrikalardan sonra grup 1,5 yıl içinde 55 milyon dolarlık yatırım büyüklüğüne ulaşacak. Grubun üç yıllık hedefi ise Romanya, Mısır, Bulgaristan ve Katar'da da Moltek ilaç fabrikasını açmak.

Gaziantep Üniversitesi'nde kurulacak fabrika için dün rektörlük ile Özsu şirketi arasında sözleşme imzalandı. Bölgenin nükleer tıp alanındaki ilk yatırımı olan fabrika Gaziantep ve civar illerin bu alandaki ihtiyacına cevap verecek. Fabrika üretimini gerçekleştireceği Moltek FDG, bölge hastanelerinde sadece kanserli hücrenin ön tanısında değil, kemoterapi uygulamalarının takibinde, özellikle kalp damar tıkanıklıklarının tespitinde, epilepsi hastalıklarında da kullanılacak.

Nükleer tıp alanında yaptıkları yatırımlar sonucunda, Türkiye'de ilk kez Türk bilim adamlarının başarılı Ar-Ge çalışmasıyla kanserli hücreyi tanıyabilen Moltek FDG adlı orijinal bir ilaç üretimi gerçekleştirildiğini belirten Özsu Grup Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Özsu, imza töreninde, Sağlık Bakanlığı'ndan Avrupa Birliği standartlarında ruhsat alan ilk radyofarmasötik ilaç şirketi olduklarının altını çizdi. İbrahim Özsu, Gaziantep'teki fabrikanın önemi hakkında şunları söyledi: "Biz Türkiye'nin farklı coğrafyalarına yatırımlarımızı yaparak bu ilacı özellikle kanserli hastaların ayağına kadar götürmek istiyoruz. Ayrıca, Gaziantep'teki fabrikamızdan Suriye'ye hizmet vermeyi planlıyoruz. Gaziantep de bu açıdan öncelikli gördüğümüz illerimizden biriydi. Gaziantep Üniversitesi ile yaptığımız işbirliği kapsamında kuracağımız Moltek İlaç Fabrikası bu kapsamda bölge halkının sağlığında çok önemli roller üstlenecek."
Zaman