03 / 05 / 2024

Moody's Belçika'nın notunu 2 basamak indirdi!

Moody's Belçika'nın notunu 2 basamak indirdi!

Euro Bölgesi ülkelerini not indirimi konusunda yakın takibe alan reyting şirketlerinden Moody's ilk adımı Belçika'nın notunu 2 basamak indirerek attı. Fitch ise 6 Avrupa ülkesini olası bir not indirimi için uyardı



Mali krizin kontrolden çıkması ile uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının baskılarını artırdığı Avrupa'dan yeni bir not indirim haberi geldi. Fransa ve İngiltere'nin olası bir not indirimi konusunda birbirini suçlayarak adeta sözlü bir savaş açtığı ortamda reyting şirketi Moody's, Belçika'nın Aa1 olan uzun vadeli kredi notunu iki basamak aşağı çekerek Aa3'e düşürdü. Ülkenin kredi notu halen 'yatırım yapılabilir' seviyede kalırken, notun görünümünü ise negatif olarak belirlendi. Moody's, not indirim kararında Euro Bölgesi'ne üye ülkeler için finansman koşullarının kötüleşmesi, Belçika'nın ekonomik büyümesi önündeki riskler ve aralarında Fransa- Belçika ortaklığı Dexia'nın da yer aldığı bazı bankaların kurtarılması konusunda ortaya çıkacak bütçe maliyetlerinin etkili olduğunu açıkladı.

FITCH 6 AB ÜLKESİNİ UYARDI

Moody's, tahvil piyasalarındaki kırılganlığın giderek belirgin hale geldiği ve yakın gelecekte sona erme şansının çok az olduğuna dikkat çekti. Söz konusu durumun da kamu borcuyla birlikte Euro Bölgesi ülkelerinin finansmanları konusunda gerilim ve Belçika gibi bölge ülkelerinin refinansman ihtiyacının artabilme potansiyelini yansıttığını açıklayan Moody's, Belçika'nın ekonomik büyümesinde orta vadeli risklerde artış olduğunu belirtti. Öte yandan, Fransa'nın not görünümünü 'durağan'dan 'negatif'e çeviren kredi derecelendirme kuruluşu Fitch ise Euro Bölgesi'ndeki İspanya, İtalya, Belçika, Slovenya, Kıbrıs Rum Kesimi ve İrlanda'yı da uyararak, bu ülkelerin notunu Ocak 2012'ye kadar düşürebileceğini bildirdi.
Sabah


Geri Dön