Dış Piyasalar

Moody's İngiltere'nin kredi notu görünümünü negatif olarak belirledi!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's İngiltere'nin kredi notu görünümünü negatife çevirdiğini açıkladı.Derecelendirme kuruluşunun görüşü, Birleşik Krallık ekonomisinin bir değerlendirmesini sağladı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's İngiltere'nin kredi notunu 'Aa3' olarak teyit etti ve görünümü 'durağan'dan 'negatif'e çevirdi.

Derecelendirme kuruluşunun görüşü, Birleşik Krallık ekonomisinin bir değerlendirmesini sağladı.

Moody's İngiltere'nin uzun vadeli yerel ve yabancı para cinsinden kredi notu 'Aa3' olarak teyit edildi ve görünüm 'durağan'dan olumsuza çevrildi.

Açıklamada, ülkenin kredibilitesinin teyit edilmesinin, İngiltere'nin zengin, rekabetçi ve çeşitli bir ekonomi tarafından desteklenen ekonomik direncini yansıttığı belirtildi.

Açıklamada, ülkenin ekonomik büyümesinin yılbaşından bu yana yavaşladığını kaydedilerek, ekonominin önümüzdeki çeyreklerde daha da yavaşlamasının beklendiği bildirildi.

Ayrıca,  yüksek enflasyon, zayıf dış talep ve artan borçlanma maliyetlerinin ekonomik görünümü zayıflatarak tüketim, yatırım ve ekonomik aktiviteyi kısıtladığına dikkat çekildi.

BoE'nin kalıcı enflasyon riski göz önüne alındığında orta vadede para politikasını önemli ölçüde sıkılaştıracağı belirtildi.

Açıklamada, ülkenin harcanabilir gelirinin önümüzdeki yıl önemli ölçüde düşmesinin beklendiği belirtildi. 

Açıklamaya göre, Birleşik Krallık ekonomisinin 2023-2024 döneminde ortalama yüzde 0,3 oranında büyümesi, ancak 2026'da potansiyel yüzde 1,5 seviyesine dönmesi bekleniyor.

Peki, İngiltere'de ekonomi ne durumda? İşte ayrıntılar...

İNGİLTERE'DE ENFLASYON 40 SENENİN ZİRVESİNE OTURDU!

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi’nin (ONS) açıklamış olduğu verilerine göre, ülkede tüketici fiyat endeksi (TÜFE) bu senenin eylül ayında senelik bazda bir önceki ayda kaydedilmiş olan yüzde 9,9 seviyesinden yüzde 10,1’e çıktı.

Enflasyonun son 40 senenin en yüksek seviyesinde olmuş olduğu ülkede, son 70 senenin içerisinde yüzde 10 seviyesinin üstü yalnız beş kez görüldü.

İngiltere’de enflasyonda çift hane son olarak 1982 senesinin şubat ayında yüzde 10,2 ile görülmüştü. Enflasyon bu senenin temmuz ayında yüzde 10,1 olarak kayıtlara girmişti.

Ülkede 1951-1952, 1973-1977, 1979-1982 yılları sırasında enflasyonda yüzde 10 seviyesinin üstü kaydedilirken ağustos ayında ise akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün sonrasında yüzde 9,9’a gerilemişti.

Enflasyon eylül ayında yüzde 10,1 ile tekrar çift haneye kadar çıktı. Verinin İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) yakın zamanlı yaklaşımını da etkilemesi beklenmekte.

Euro bölgesinde kamu borcunun GSYH'ye oranı yüzde 94,2'ye erişti!
Merkez Bankası perşembe günü 4. Enflasyon Raporu'nu açıklayacak!
Tarım ve Orman Bakanı müjdeyi verdi! Buzağı desteğinin 2'inci dönemi bugün yatırılıyor!