Ekonomi

Morgan Stanley’den ‘şok’ Türkiye raporu: Seçim sonrası dolar TL yükselecek, faizler yüzde 45’lere fırlayacak!

Mayıs ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi piyasalarda seçim senaryoları konuşulmaya devam ediyor. Son olarak ABD merkezli dev yatırım bankası Morgan Stanley, yayınladığı raporda dolar TL kurunun geleceğine ilişkin tahminlerini açıkladı.ABD’li dev yatırım bankası Morgan Stanley de Türkiye’ye ilişkin yayınladığı raporda, seçim sonrası döviz kurlarının nasıl bir seyir izleyeceğine ilişkin öngörülerini paylaştı

Seçim tarihi yaklaştıkça piyasalarda tahminler havalarda uçuşmaya başladı. ABD’li dev yatırım bankası Morgan Stanley de Türkiye’ye ilişkin yayınladığı raporda, seçim sonrası döviz kurlarının nasıl bir seyir izleyeceğine ilişkin öngörülerini paylaştı.

Aralarında Hande Küçük, Alina Slyusarchuk ve James Lord’un da bulunduğu ekonomist ve stratejistler tarafından kaleme alınan raporda, seçimi kim kazanırsa kazansın, dolar TL kurunun yükseleceği tahminine yer verildi.

Bloomberg'de yayınlanan haberde, 14 Mayıs’ta gerçekleşecek seçimlere kadar Türk lirasını görece dengeli tutmak yönündeki güçlü eğilimin devam edeceği, yerli yatırımcıların döviz işlemlerine yönelik düzenlemelerin artacağı belirtilirken, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın da Liralaşma yönünde daha sıkı adımlar atmasının beklendiği ifade edildi.

RESESYON UYARISI!

Morgan Stanley’in raporuna göre, seçimleri mevcut iktidarın kazanması halinde mevcut politikalara yani düşük faiz politikasına aynen devam edilecek. Raporda, bunun yanı sıra makro ihtiyati önlemlerin de aynen devam edeceği, finansal koşulların ise çeşitli önlemler ile kontrol edilmeye çalışılacağı kaydedildi.

Konuya ilişkin rapora göre, Rusya ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC) gibi bölgesel ortaklardan gelen koşullu para akışları, düzenleyici adımlar ve aktif rezerv yönetimi sayesinde döviz kurundaki düzeltme ilk aşamada sınırlanabilir. Ancak artan dengesizlikler dikkate alınırsa dolar TL kurunda 2023 yılının son çeyreğinde keskin bir düzeltmenin beklendiği ifade edildi.

Bu durumun politika faizinde kısmi bir tersine dönüşü tetikleyebileceğini ileri süren Morgan Stanley ekonomistleri, ancak enflasyonda yukarı yönlü bir hareket ile ve yeni bir makro politika çerçevesi getirilene kadar 2024 yılında gerçekleşecek bir resesyonla sonuçlanacağına ilişkin değerlendirmede bulundu.

FAİZLER YÜZDE 45'İ BULACAK

Morgan Stanley’in raporunda, seçimleri muhalefetin kazanması halinde ise düşük politika faizi uygulamasına son verileceği ve buna bağlı olarak faizlerin artacağı belirtildi. Raporda, ilk aşamada faizlerin yüzde 30-35 seviyesine kadar çıkarılacağını öngörülürken, yıl sonuna kadar faizlerin yüzde 40 ile yüzde 45 seviyesine kadar ulaşacağı ileri sürüldü.

Reel döviz kuru ve ödemeler dengesinin ekonomik açıdan bir baskı oluşturacağı belirtilirken, bu baskılar nedeniyle dolar TL kurunun ilk aşamada yukarı yönlü bir seyir izleyeceği öngörüldü. Raporda,  gelecek yıl Türkiye ekonomisinde, dezenflasyonist ortam nedeniyle ilk üç çeyrekte ekonomik daralma yaşanacağı ancak daha sonra hızlı bir toparlanma sürecine girileceği belirtildi.