Mortgage devleri devletin elinde!
Fannie Mae ve Freddie Mac isimli iki şirket artık devlet kontrolüne geçti.
Böylelikle bir anlamda bankacılık sektörünü finanse eden en büyük iki kuruluşun da "batık" olduğu tescillenmiş oldu. Fannie ve Freddie'nin önemi iki şirketin ABD mortgage piyasasındaki kredinin yüzde 50'sinden fazlasını yönetiyor olmasından kaynaklanıyor. Uzmanlara göre bu, 5 trilyon dolarlık bir büyüklüğe tekabül ediyor. İki şirketi kurtarma operasyonunun maliyetinin onlarca milyar doları bulabileceği belirtiliyor.
Kriz öncesi ticari bankalar ev sahiplerine verdikleri borcu Fannie ve Freddie üzerinden paketleyerek bono olarak piyasaya sürüyorlardı. Bankacılık sektörünün hızla daralması Fannie Mae ve Freddie Mac'in para tabanını küçülttü ve borç verebilme kabiliyetinin tahmin edilenin altında olduğunu ortaya çıkardı.
İkinci el faizler düşecek
Ardarda yaşanan banka batışları da Fannie ve Freddie'nin borç çevirme olasılığını iyice zora soktu. Her iki şirketin hazine kontrolüne geçtiğini Hazine Bakanı Henry Paulson dün New York'ta düzenlediği bir basın toplantısı ile açıkladı. ABD Hazinesi, yaptığı bu atakla hem ABD Mortgage piyasasında ikinci el faizlerin düşmesini sağlayacak hem de ardarda yaşanan bölgesel banka batışlarının da kısmen önüne geçebilecek. Hazine, ayrıca mortgage destekli hisse senetlerini de satın alacağını açıklayarak piyasaya güven vermiş oldu.
FED Başkanı Ben Bernanke, "Kararı memnuniyetle karşılıyoruz. Bu adımlar gayrimenkul piyasasını güçlendirecek ve piyasalarda istikrarı teşvik edecektir" derken Başkan Adayları John McCain ve Barack Obama da kararı desteklediklerini açıkladılar. Fannie Mae ve Freddie Mac, Roosevelt yönetimi tarafından tarafından 1938 yılında Büyük Buhranın aşılması, halkın ucuza konut alabilmesi ve ekonominin canlanması için özel şirket statüsünde kuruldu. Her iki isim de Federal National Mortgage Association ve Federal National Mortgage Corporation kelimelerinin kısaltması olarak ortaya çıktı.
Milliyet