07 / 05 / 2024

Mortgage ile kandırıp Lehman'ı batırdılar!

Mortgage ile kandırıp Lehman'ı batırdılar!

Fütüristler Derneği Türkiye Başkanı Alphan Manas, mortgage şirketlerinin batmasını `tezgah' olarak nitelendirdi.



Manas `Hedef yukarıdan geldi. Sen mortgage'ı oluştur ben de başka ülkelere satacağım. Bu bir tezgahtı. Şirket batınca paralar gitti' dedi.

DÜNYA Fütüristler Derneği Türkiye Başkanı, İddaa oyununu ve Deniz Taksi projelerini Türkiye'ye kazandıran Alphan Manas, mortgage krizi ile patlayan küresel krizle ilgili ilginç tespitlerde bulundu. Herkesin kazandığı bir sistemin yaratıldığını ve bunda küçük yatırımcı için risklerin ne olduğunun belirtilmediğini söyleyen Manas `ABD'de bir işim yokken, sosyal güvenlik numaram bile yokken her gün 5 banka beni arayıp, 1 milyon dolar mortgage'ınız var, gelin alın diye kapımı aşındırıyorlardı. Emir yukarıdan geldi. `Sen sat, mortgage oluştur onu ben paketleyip türev enstrüman ile başka ülkelere satacağım diye'. Çünkü o bir tezgahtı. Banka rasyoları 3'lere kadar indi. Kendi öz sermayesinin 30-40 katı kadar borçlandı' dedi.

Lehman ya da diğer kurumlarla ilgili olarak tehlike sinyallerinin 2002'de ortaya çıktığını ve söylenmeye başladığını vurgulayan Alphan Manas `Türev enstrümanları ileride başımıza bela olacak diye söylendi. Ama sistem 6 yıl boyunca o gizeme kapıldı. Devamlı para kazanılıyordu. Sadece gariban mortgage müşterisi kaybedecekti. Bu da oldu. Dışarda Lehman'ın özellikle batırıldığı söyleniyor. Bence bu batış neden-sonuç ilişkisi içinde yaşandı' diye konuştu.

Amerika'da mortgage kurumlarının türev kağıt oluşturabilmek için yapay bir piyasa yarattıklarına dikkat çeken Alphan Manas `Dünyaya satmak için türev kağıt oluşturdular. Ve bu kağıtların batış riski olduğunu ayrıca batınca da yatırımcının hiçbir güvencesi olmadığını söylemediler. Daha doğrusu bilgiyi sakladılar. Konu bundan ibaret' diye konuştu.

Euro'ya kimse güvenmiyor


DÜNYADA bir kriz olduğu zaman herkesin elindekini bırakıp dolar aldığını söyleyen Alphan Manas `Çünkü Euro'ya güvenen kimse yok. Euro bölgesindeki ülkeler birbirleri ile konsensus içerisinde hareket edemediler. Çünkü Avrupalılar bir türlü devlet olamadı. O nedenle döviz kurunda bu temel sorunu yaşadılar. Bundan sonra güç dolardadır. Dolar-Euro ile her zaman dengelenecektir. Bugün hisse senedi piyasasındaki hareketlerin spekülatif olduğunu düşünüyorum' dedi.

GELECEKTE yıldızı parlayacak sektörleri ilk önce fark eden işadamlarından olan Manas, kömür madeni alarak, buradan doğalgaz üretmek için de kolları sıvadı. İddaa'yı ve Deniz Taksi'yi Türkiye'de hizmete sunan Alphan Manas `Kömür madeni aldık. Doğalğaz üreteceğiz' dedi. Gelecek yıl Türkiye'de yıldızı parlayacak olan sektörün ise barter olacağını söyleyen Manas `Durgunluk var. herkes parasını elinde tutuyor, o nedenle iş mal takasına dönüyor' dedi.

Star

Geri Dön