KİPTAŞ

`Mortgage sisteminde sigorta şart'

Demir Sigorta Genel Müdürü Ali Ersoy, mortgage sisteminde sigortanın şart olduğunu belirtti.

Demir Sigorta Genel Müdürü Ali Ersoy, kamu otoritesi tarafından mortgage sisteminde sigortanın yük olduğu yönünde belirtilen açıklama veya sözlerin isabetsizliğinin günümüz koşulları ile bağdaşmadığını kaydetti. Ersoy, `Mortgage sisteminin sürekliliğinde kanaatimizce sigortanın varlığı aranmalıdır. Geniş halk kitlelerinin ve mortgage sistemine dahil olan sigortalıların gelecek dönemlerde yaşayacakları riskten de korunmalarının bir garantisi olan sigortanın bir yük olduğu yönünde yapılan kamu açıklamaları uzun soluklu sisteme güvensizlik verir. Kanaatimizce hesabını ve ihtiyaçlarını iyi bilen bir sigortalının bu tip beyanatlara itibar etmeyeceği ve sigortanın yapılmasının bir zaruret olduğu düşüncesini taşıyacak' dedi.

`Devletin görevi gözetim ve denetim'

Sigorta sektöründe devletin her şeyi yapan ve düzenleyen bir yapı olmaktan çıkarak daha çok gözetim ve denetimle ilgilenmesi gerektiğini kaydeden Ersoy, `İcraatlar piyasa aktörlerine bırakılmalıdır. Örneğin 1 Nisan'da yürürlüğe giren 'Maddi Hasarlı Kaza Tespit Tutanağı'nın sigortalının iradesine bırakılması, 1 Temmuz itibari ile yürürlüğe giren `Trafik Tarifesi'nin de bu düşüncenin bir ürünü olduğunu düşünmekteyiz. Devletin sigortaya daha ciddi olarak yaklaşabilmesi, gayrisafi milli hasıladaki sigortacılığın payının artmasına bağlıdır. Bunun da liberal sistem içerisinde daha az müdahaleler ile olabileceği inancındayız' diye konuştu.

Sigortanızı neden yaptırmadınız sorusu

Sel, deprem ve benzeri doğal afetler meydana geldiğinde devletin en üst mercilerinin `devlet yanınızdadır', `Devlet yaralarınızı saracaktır' sözleri ile mesaj verdiklerini belirten Ersoy, `Kanaatimizce, öncelikle `Sigortanızı yaptırdınız mı?', `Neden sigortanızı yaptırmadınız?' sualleri sorulup tartışılmalıdır' değerlendirmesini yaptı. Kamu otoritesinden öncelikli beklentilerinin bölgesel risklerin harita üzerinde belirlenmesinden sonra riskli bölgelerde konutlaşma alanlarının sınırlandırılması olduğunu kaydeden Ersoy, 'Ayrıca toplumsal bilinçlendirmeye gidilmesi ve kaynak konusunda devletin cömert davranması gerekmekte' dedi. 

Star