24 / 11 / 2024

Mortgage talebi 15 günde yüzde 20 arttı!

Mortgage talebi 15 günde yüzde 20 arttı!

Temmuz ayının son haftası gerçekleştirilen genel seçimlerde AKP'nin oy çoğunluğu ile ikinci kez iktidara gelmesi konut sektöründe ertelenen talebi yeniden harekete geçirdi. Gayrimenkul yatırımı yapmak için seçim sonuçlarının açıklanmasını bekleyenler, zam




Bunun sonucu olarak seçimlerden sonraki iki hafta boyunca hem kredi kullanımında hem de konut satışlarında ortalama yüzde 20'lik artış yaşandı. Finans ve gayrimenkul uzmanları Cumhurbaşkanlığı seçimi, yaz tatili ve ramazan ayının sona ermesiyle birlikte yılın son çeyreğinde faizlerin düşeceğini, buna bağlı olarak da kredi kullanımı ve satışlardaki artışın yüzde 50'yi bulabileceğini tahmin ediyorlar.

Seçimler nedeniyle uzun bir süredir ertelenen konut talebi yeniden canlanmaya başladı. Bu canlılık kuşkusuz genel seçimlerde AKP'nin ikinci kez tek başına iktidar olması sonucu piyasalarda oluşan ''siyasi ve ekonomik istikrar devam edecek' beklentisinden kaynaklandı. Piyasalarda iyimser havanın oluşmasına ek olarak seçimin hemen ardından bankaların kredi faizlerinde indirime gitmesi ve konut fiyatlarında dövize bağlı olarak artış yaşanmaması da ertelenen talebi ortaya çıkardı. Bunun sonucu olarak seçimden sonraki iki haftada hem kredi kullanımı hem de konut satışlarında ortalama yüzde 20 civarında artış yaşandı.

Büyüme hızı yüzde 10 arttı

Finans cephesinde seçimden iki hafta önce konut kredilerinde haftalık portföy büyüme hızı 195 milyon YTL iken, seçimden sonra temmuz ayı sonu itibariyle haftalık büyüme hızı 220 milyon YTL'ye ulaştı. Böylece haftalık büyüme hızında yüzde 10 artış yakalandı. Seçim öncesi tüketicilerin tedirgin bekleyişlerinin sona erdiğine dikkat çeken bankacılar, ''Seçimler nedeniyle gayrimenkul sektörü de dahil olmak üzere birçok sektörde bekleyiş gündeme geldi. Özellikle gayrimenkul sektöründe satışlar bıçak gibi kesildi'' dediler.

Seçimler başta olmak üzere bankacılık sektörünün konut kredilerine uyguladığı faiz oranları da taleplerin ertelenmesinde önemli rol oynadı. Seçimlerde beklentilerin üzerinde bir oy çoğunluğu ile AKP'nin ikinci kez tek parti olarak iktidara gelmesiyle birlikte bankacılarda düğmeye bastı. Böylece bankacılık sektörü bireysel kredi faiz oranlarını indirmeye başladı. Konut kredisinde faiz oranları en düşük 1.29'a kadar gerilerken, ortalama faiz oranı 1.30 seviyesine indi.

Talep yüzde 20 arttı

22 Temmuz seçimin ardından düşüşe geçen faizle birlikte seçim riskini üzerinden atan tüketicilerde hızla taleplerini gündeme getirdi. Böylece seçimden sonraki ilk hafta tüketiciler konut alımına yöneldi. Bu taleple birlikte sektörde bankalardan kullanılan kredi talebi de yaklaşık yüzde 20'ye varan artış yakaladı. Böylece temmuz sonu itibariyle de toplam kredi portföyü de 26 milyar 267 milyon YTL düzeyine ulaştı.

Gayrimenkul sektöründe ise seçimden sonraki ilk günlerde inşaat şirketleri ve emlak kuruluşlarıyla temasa geçen yatırımcılar, iki hafta içinde alım-satım işlemlerini gerçekleştirmeye başladı. Biriken talebin ortaya çıkmasıyla hareketlenmeye başlayan sektörde, satışlardaki artış şimdiden yüzde 15-20'ye ulaştı.

Asıl hareket sonbaharda

Seçimlerin ardından yüzde 15-20'lik hareket yaşanan sektörde asıl canlılık Cumhurbaşkanının seçilmesi, yaz ve tatil döneminin bitmesi ve Ramazan Bayramı'nın geçmesinin ardından başlayacak. Temmuz ayında hareketlenen satışların ağustos ve eylül aylarında daha da hızlanması beklenirken, sonbahar aylarında bu artışın yüzde 50'lere kadar ulaşması hedefleniyor. Ancak uzmanlar seçimler nedeniyle biriken talebin önümüzdeki aylarda fiyat artışına yol açacağı uyarısında da bulunuyor. Eylül ayında yeni fiyat ayarlamalarının yapılacağını hatırlatan gayrimenkulcüler, yatırım yapacakların bu dönemi iyi değerlendirmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Finans cephesi ise kredi kullanımının yavaşta olsa artmaya başladığına dikkat çekerek, Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında kredi kullanımında artışın hızlı olacağını dile getiriyor. Faiz indirimlerinin devam edeceği konusunda hemfikir olan bankacılar, yıl sonunda konut kredi faiz oranlarının ortalama yüzde 1.20 seviyesine kadar gerileyebileceğini söylüyor. Bankacılara göre faizlerin bu seviyeye inmesiyle birlikte haftalık konut kredi büyüme hızı da 300 milyon YTL düzeyine ulaşabilir.

Seçim sonrası talep canlanmaya başladı

Seçimler nedeniyle kredi ile konut alımlarında tüketicilerin beklemede olduğunu dile getiren Yapı ve Kredi Bankası Konut Finansman Bölüm Başkanı İsmet Erdem, şunları söyledi: ''Seçim sonrasında konut kredi faizlerinde küçük çaplı indirimler geldi. Bekleyen talep cılızda olsa harekete geçti. Yavaş yavaş canlanmayı görüyoruz. Bu seçimden sonraki haftanın sonucuydu. Bundan sonra Cumhurbaşkanlığı seçimin netleşmesiyle son çeyrekte faizler düşüşe devam edecektir. Faiz düşüşüyle birlikte kredi kullanımı hızlanacaktır. Bankamızdan örnek verecek olursak seçimden sonra kredi kullanımında yüzde 30 artış gündeme geldi.''

Cumhurbaşkanlığı seçimi ciddi engel

Han Yapı Genel Müdürü Ertuğ Yaşar, ''Genel seçimlerin tek parti iktidarı ile bitmesinin, gayrimenkul sektöründe yaşanan durgunluğa neden olan bazı etmenleri ortadan kaldıracağını düşünüyoruz. Ancak piyasaların önünde ciddi bir engel olarak cumhurbaşkanlığı seçimleri duruyor. Eğer cumhurbaşkanlığı seçimleri de sorunsuz bir şekilde atlatılırsa sektörün önünün açılacağını öngörebiliriz'' dedi.

Alternatif yatırım aracına dönüştü

Seçimlerden sonra gayrimenkul sektöründeki hareketlenmeyi hemen hissettiklerini söyleyen Re/Max Türkiye

Genel Müdürü Murat Goldştayn, ''Seçimin ardından ilk günler itibarıyla hareketlilik hissedildi. Sektör temmuzun sonunda iyice hızlandı. Seçimlerde istikrarın ortaya çıkması yatırımların çok daha rahat bir şekilde devam etmesini sağlıyor'' dedi. Sonbahar aylarında ise sektörün daha da hızlanacağını belirten Goldştayn, ''Yatırım almanın tam zamanı. Konut kredisi faizleri düştükçe çok daha fazla insan konut sahibi olacak. Gayrimenkul fonları da gelişiyor. Eskiden döviz ve borsa bir alternatifken son yıllarda gayrimenkul alternatif halini aldı. Gayrimenkul şu anda sağlam bir yatırım'' diye konuştu.

Alım gücü olan bu fırsatı kaçırmasın

Özellikle geçtiğimiz haftadan beri Gayrimenkul Danışma Hattı'na yapılan başvuruların sayısında bir hareket gözlemlediklerini söyleyen Century 21 Türkiye, Almanya ve Balkanlar Bölge Direktörü Ahmet Rauf Saatçi, ''Konut satma talebi ile başvuranlar daha fazla. Ticari Gayrimenkul kiralama taleplerinde de bir hareketlilik var. Ancak seçim öncesine göre piyasa çok hareketlendi demek için biraz erken. Ağustostan sonra satın alma ve kiralama işlemleri biraz daha artacak, sözü edilen canlılığın ise 2008'de oluşağı yönünde bir beklenti var'' dedi. Şimdilerde konut seçimi için alternatiflerin fazla olduğunu belirten Saatçi, alım gücü olanların bu dönemi değerlendirmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Eylül'den sonra asıl hareket başlar

Gayrimenkul sektöründe hareketlerin yavaş yavaş başladığını söyleyen Bostancı City Satış ve Pazarlama Müdürü Nur Eğilmez, ''Henüz tüketicilerin beklentileri bitmedi. Gayrimenkul alımı yapacak olanlar cumhurbaşkanlığı seçimi, mortgage sisteminin oturması ve konut kredilerinin düşmesini bekliyor'' dedi. Eylül ayında yeni fiyat ayarlamalarının yapılacağını söyleyen Eğilmez sözlerine şöyle devam etti: ''Son günlerde dolarda düşüş var. Durgunluktan sonra bir fiyat artırımı yapılmadı ve konut kredileri de iyi bir seyir izliyor. Bu dönem gayrimenkul alımı yapacaklar için büyük bir fırsat sunuyor. Fiyatların ayarlanacağı eylül ayına kadar bu avantaj ortamı devam edecektir. Ramazan ayının ardından ise asıl hareketin başlamasını bekliyoruz.''

Talep patlaması bekleniyor

Eston Genel Müdürü Salih Kuzu, ''Seçimden sonraki ilk hafta alım hareketi başladı. Bu hafta daha da yoğun bir hareket görüyoruz. Gayrimenkul sektöründe genel trend seçimin geçmesini beklemekti. Seçim sonrasında ise tatil rehavetine girildi. Eylülle birlikte güçlü bir alışın başlayacağının sinyallerini alıyoruz'' dedi. Marmara Depremi'nin ardından sektörde talebin durduğunu ve ardından birikmiş talebin patladığını hatırlatan Kuzu, ''Seçim öncesinde durgunlaşan gayrimenkulde talep birikiyor. Deprem zamanında olduğu gibi yine bir talep patlaması yaşanacak'' diye konuştu.

Belirsizlik havası ortadan kalktı

Seçimlerin ardından başlayan yeni dönemde hükümetin kurulmasıyla birlikte konut sektöründe yeniden bir hareketlenme beklediklerini söyleyen Dumankaya İnşaat Pazarlama Direktörü Ufuk Kayador, şöyle konuştu: ''Bu bağlamda, geçtiğimiz dönemde gerek makro ekonomik açıdan ve gerekse ticaret kesiminde kaydedilen olumlu gelişmelerin paralelinde oluşan istikrar ortamının devam etmesini beklemek doğal olacaktır. Ülkemizde konut açığı yüksek seviyelerde ve arz bu yüksek seviyelerdeki talebi tam olarak karşılayamıyor. Seçim sonuçlarıyla belirsizlik havası ortadan kalktı ve yatırımcılar tekrar konut alımına yöneldi.''

 


Geri Dön