Mortgage'de yeni model
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Turan Erol, yabancı yatırım ve reel sektör için İrlanda modeli, mortgage için de İspanya modeli uygulayacaklarını söyledi. Erol `İki yılda bu konuda önemli bir yol katetmeyi öngörüyoruz' dedi
SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, doğrudan yabancı yatırımda reel sektör ve mortgage sistemi için üzerinde durdukları piyasa modellerini star'a açıkladı. Erol, yabancı yatırım çekmek için İrlanda modeli, mortgage için de İspanya modeli öngördüklerini söyledi. Erol `2 yılda bu konuda önemli yol katetmeyi öngörüyoruz' dedi. SPK Başkanı olarak bir proje adamı olduğunu, müfettişlikten gelmiş bir bürokrat gibi piyasaların sadece denetim yönüyle ilgilenmeyeceğini anlatan SPK Başkanı Turan Erol `Artık önceliklerimiz var. Ülkenin, ekonominin ihtiyaçları var. Yeni projeler geliştirmeye ağırlık vereceğiz. Bunu yaparsanız, işte bu yabancı yatırım demek' diye konuştu.
YABANCININ PARASI 50 MİLYAR $
Asıl işlerinin, yabancı yatırımcıyı, yeni enstrümanlar vasıtasıyla ülkenin en çok ihtiyaç duyduğu alanlara, önceliklerine yönlendirmek olduğunu belirten Erol `Şu anda borsanın yüzde 70'i yabancı. Aracı kurumlarımızın yüzde 30'u, dünyanın sayılı aracı kurumları ve bunların Türkiye'de kurduğu ortaklıklardan oluşuyor. Yabancının piyasalarımızda 40-50 milyar dolar parası var. Ve bu oran bizim için bir limit değil. Bunu kısa sürede 5-6 katına çıkarmak mümkün' şeklinde konuştu.
BUNDAN 2 yıl önce yabancı yatırım konusunda konferans düzenlemek istediğini, ancak eski başkan Doğan Cansızlar ile yaşadığı sıkıntılar nedeniyle vazgeçmek zorunda kaldığını anlatan Erol `Konferansta İrlanda örneğini masaya yatırmak istiyorduk. Avrupa'da en çok ve en hızlı doğrudan yabancı yatırım çeken ülke, İrlanda'dır. Emlak sektöründe ise İspanya, Türkiye'ye çok benzer. Bu nedenle, eğer bir hedef koymak gerekirse, doğrudan yabancı yatırımda, sanayi sektörü ve reel sektör için bizim örneğimiz İrlanda'dır. Ama mortgage için İspanya'yı örnek alıyoruz' dedi.
SEKTÖREL TEŞVİK VERİLECEK
Erol, İrlanda modeli kapsamında Türkiye'nin doğrudan yabancı yatırımı çekmek istediği sektörlerde önceliği belirleyerek, farklı teşvik mekanizmalarını devreye sokması gerektiğini anlattı. Erol, AK Parti hükümetinin ikinci iktidarında ağırlık kazanacak sektörel teşviklerle, bu politikaların oluşturulacağını kaydetti. Sermaye piyasalarında tabanı genişletmek üzere önemli projeler yürüttüklerini de hatırlatan Erol, özellikte İstanbul'da 50-60 milyar dolarlık altyapı yatırımı gerekliliği bulunduğunu, bu yatırımların halka açılmasıyla Hazine'ye yük olmaksızın finanse edilebileceğini söyledi.
Yabancılar artık KOBİ satın alacak
Önümüzdeki dönemde, özellikle halka kapalı küçük şirketlere, yatırım şirketlerinin ilgisini beklediklerini anlatan SPK Başkanı Turan Erol `Satın alma ve birleşmeler vasıtasıyla gelen yabancının artık büyük holdingleri değil, KOBİ'leri tercih etmesini bekliyoruz' dedi. Erol `Türkiye'de 1.8 milyon KOBİ'nin 246 bini imalat sanayide. Bunların 200'üne bile yabancı sermaye gelse, işletmeyi 5-10 kat büyütür. Bu sermaye girişi, üretim artışı getirir. Yabancı, kárını alıp gitse de sağladığı istihdam için 100 liralık kazancının 30'unu Türkiye'ye katma değer olarak bırakmış olur' dedi. Gerek reel sektör, gerekse KOBİ'ler vasıtasıyla yabancı sermaye girişinin borsa üzerinden olması halinde Türkiye'nin çehresinin değişeceğini vurgulayan Erol `Bizim piyasaları yönlendirmemiz lazım' diye konuştu.
Mortgage ile beş yılda 100 milyar dolar gelir
Mortgage vasıtasıyla İspanya emlak sektörüne 15 yılda 475 milyar Euro kaynak girdiğini, bunun da İspanya milli gelirinin yüzde 52'sine denk geldiğini belirten SPK Başkanı Turan Erol, kendi yaptığı hesaba göre mortgage kağıtları vasıtasıyla Türk emlak sektörüne 5 yılda girecek kaynağın 100 milyar dolar olduğunu söyledi. Konut kredisi faizlerinin de 1 yıl içerisinde yüzde 1'i göreceği beklentisini dile getiren Erol, `Bankalardan şunu bekliyoruz: İpotek kredilerini bir havuzda toplayabilir ve bunu sermaye piyasalarına aktarabilirler. Böylelikle vadesini beklemeden yeni kaynak girişi olur ve bir o kadar daha kredi verebilir hale gelirler. Yabancı yatırımcı bunu almak istiyor. Halk Bankası'nda olduğu gibi Körfez yatırımcısından Avrupalı yatırımcıya kadar herkes talip' diye konuştu.
(Star)