Sektörel

MOSDER tasarım yarışmalarıyla öğrencileri tasarıma teşvik ediyor!

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER), mobilya sanayisinin geleceği olan genç beyinleri, 11 yıldır düzenlediği tasarım yarışmaları ile sektöre kazandırıyor. Örencileri tasarıma, üretmeye teşvik ediyor.

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER), mobilya sanayisinin geleceği olan genç beyinleri, 11 yıldır düzenlediği tasarım yarışmaları ile sektöre kazandırıyor. MOSDER, Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması ile bugüne kadar yaklaşık 1 milyon TL ödül dağıttı. Bu yıl MOSDER tarafından 11.si gerçekleştirilen yarışmada finalistlere toplam 84 bin TL ve en çok başvurunun geldiği üniversiteye 10 bin TL para ödülü verilecek. Ayrıca finale kalan projelere TPE onaylı Endüstriyel Tasarım Tescil Belgesi de hediye edilecek.  


Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği’nin (MOSDER) her yıl düzenlediği Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması bu yıl 11. kez gerçekleştiriliyor. Her yıl tasarımla ilgili bölümlerden üniversite öğrencilerinin katılım gösterdiği Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması’na bugüne kadar yaklaşık 2 bin 750 proje katıldı. 11 yıllık süreçte toplam 250 projenin finale kaldığı yarışmalarda bugüne kadar toplam 1 milyon TL ödül dağıtıldı. 


Öğrenciler tasarıma teşvik ediliyor

2005 yılından beri düzenlenen Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması, öğrencileri tasarıma, üretmeye teşvik ederken sektöre de hareket getiriyor. Her biri alanında uzman akademisyenlerin jüri üyeliğinde seçilen tasarım projeleri; özgün, yenilikçi, kullanıcıya ve üreticiye sunduğu fayda, üretim kolaylığı ve estetik kalite kriterleri dikkate alınarak değerlendiriliyor.  1. Aşama jüri değerlendirmesi sonucunda belirlenen finalist projelerin prototipleri, MOSDER üyeleri tarafından üretilerek hayata geçiriliyor. 


Üniversiteye bağış

Bu yılki yarışmada finalistlere toplam 84 bin lira ödül ve başarı sertifikaları verilecek. 11 yıldır gerçekleştirilen yarışmada bu yıl ilk kez en çok proje başvurusunun geldiği üniversiteye de ayrıca 10 bin TL bağışlanacak. Düzenlediği etkinliklerde her fırsatta tasarımın önemini vurgulayan MOSDER, tasarım haklarının korunması için finale kalan projelerin Türk Patent Enstitüsü tarafından onaylı “Endüstriyel Tasarım Tescil Belgeleri”ni finalistlere hediye edecek. 


Genç yetenekler 6 kategoride yarışıyor

11. Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması “Oturma-Dinlenme”, “Depolama-Koruma-Düzenleme”, “Tamamlayıcı Mobilya ve Aksesuar”, “Uyuma”, Genç Odası” ve “Engelliler için Ev Mobilyası” olmak üzere, toplam 6 kate¬goriden oluşuyor. Sektörde tasarım olgusunun gelişmesini ve yaygınlaşmasını hedefleyen yarışmaya,  üniversitelerin Endüstri Ürünleri Tasarımı, Endüstriyel Tasarım, İç Mimarlık, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği  bölümlerinden 1., 2., 3. ve 4. sınıf lisans öğrencileri başvuruyor. İlk aşamada her kategoriden 3 olmak üzere toplam 18 proje finale kalacak. Bu projelerin prototipleri üretilerek ikinci aşamaya geçilecek. Üretilen ürünler üzerinden yapılacak ikinci değerlendirmede her kategorinin birincileri belirlenerek kasım ayında düzenlenecek törenle ödüller sahiplerini bulacak.