Ekonomi

Motorin, benzin... Şimdi de LPG'ye zam geldi

Akaryakıt fiyatları, dolar kuru ve petrol fiyatlarındaki değişimlerle birlikte zamlanıyor. 14 Mayıs’tan bu yana hem benzinde hem motorinde yaşanan artış yüzde 41’i geçti. Motorin, benzinden sonra bir zam da LPG'ye geldi. İşte güncel fiyatlar...Petrol fiyatlarındaki yükseliş akaryakıt fiyatlarına yansıyor

Çin'in büyümeyi destekleme sözü sonrasında petrol fiyatları 3 ayın zirvesine yükseldi. Petrol fiyatlarındaki yükseliş akaryakıt fiyatlarına yansıyor. Benzine beklenen 2 TL'lik zam geldi. Şimdi de LPG'ye zam geldi.

PETROL FİYATLARI 3 AYIN ZİRVESİNDE
Rusya'nın arzını kısma yönündeki hamleleri ve dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı Çin'in tüketimi “yeniden canlandırmak ve genişletmek” için politikalar uygulamaya koyma sözü vermesi pertrol fiyatlarını 3 ayın zirvesine itti. ABD ham petrolü üç seansta yüzde 4'ten fazla yükseldikten sonra varil başına 79 dolara yükseldi. 

HEDEF 100 DOLAR
Uluslararası Enerji Forumu Genel Sekreteri Joseph McMonigle, yılın ikinci yarısında, arzı karşılama konusunda ciddi sorunlar yaşanacağını ve fiyatların sorunlara tepki vereceğini söyledi. McMonigle, böyle bir durumda petrol fiyatlarının 100 doları görme ihtimalinin güçlü olduğunu vurguladı. Petrol fiyatları için Goldman Sachs'ta tahminini yeniledi. Goldman, Çin ve Hindistan'ın "tüm zamanların en yüksek" talebinin petrol fiyatlarını yeni zirveye taşıyacağına yönelik öngörüsünü paylaştı.

BENZİNE 2 TL ZAM GELDİ
Motorine yapılan 1.55 TL'lik zammın ardından benzine zam beklentisi oluştu. Benzine beklenen 2 TL'lik zam geldi. Zam sonrasında benzinin litresi 36 TL'yi aştı. Motorin ve benzinin ardından LPG'ye de zam beklentisi oluştu. Sektör kaynaklarının aktardığı bilgilere göre salı gününü çarşamba gününe bağlayan gece yarısı (26 Temmuz) akaryakıt kalemlerinden LPG'ye 24 kuruş zam geldi. Zam sonrasında LPG 14 TL'yi aştı. Motorinde ise fiyat artışı beklenmiyor.

BİR ZAM DA OTOGAZA
Döviz kurlarındaki hareketlilik nedeniyle bu gece yarısından geçerli olmak üzere LPG fiyatları için de 24 kuruşluk bir zam yapıldı.

Fiyat artışının ardından LPG grubunda litre satış fiyatı İstanbul Avrupa Yakası’nda 13,80, Asya Yakası’nda 14,22 liraya yükselecek. İzmir’de ve Ankara’da da 14,23 TL seviyesinden satılıyor.

26 TEMMUZ ÇARŞAMBA GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI
İSTANBUL

Benzin: 36,03 TL
Motorin: 33,86 TL
LPG (Otogaz): 14,22 TL

ANKARA
Benzin: 36,55 TL
Motorin: 34,42 TL
LPG (Otogaz): 14,23 TL

İZMİR
Benzin: 36,56 TL
Motorin: 34,54 TL
LPG (Otogaz): 14,23 TL