Ekonomi

Motorin fiyatları neden artıyor? Artış sürecek mi?

Motorine ardı ardına gelen zamlarla litre fiyatı 26 TL'yi geçti. Geçtiğimiz Aralık ayında dolar 18 TL'yi aştığında motorin fiyatın bugünkü seviyenin ancak yarısı kadardı. Dolar yine 18 TL civarında, motorinin fiyatı ise son 10 günde 23,23 TL'den 26,9 TL'ye çıktı. Peki fiyat neden yükseliyor?Motorin fiyatlarının pek çok ürünün fiyatını da doğrudan etkilediğini belirten Direkci, pek çok sektörde fiyat artışının yaşanacağını söyledi

ADER Akaryakıt Ana Dağıtım Şirketleri Derneği Başkan Yardımcısı Cemil Direkci, benzin ve motorin fiyatları arasındaki farkın bu kadar açılmasının pek rastlanan bir durum olmadığını belirterek, Merkez Bankası'nın açıkladığı faiz indirimi sonrasında doları kurunun yükselmesi ve ardından pek çok faktörün üst üste gelmesiyle motorine üst üste üç kez zam yapıldığını söyledi.

Motorin fiyatlarının pek çok ürünün fiyatını da doğrudan etkilediğini belirten Direkci, pek çok sektörde fiyat artışının yaşanacağını söyledi. Gazete Durum'a değerlendirmelerde bulunan Direkci, haziran ayında 30 liraya dayanan motorin fiyatlarının şu an o düzeyin altımda kaldığı ancak bir sürü ürünün fiyatını artıracağını kaydetti.

Doğal gaz krizi motorin fiyatını artırıyor

 

Direkci, motorin fiyatının benzinden yüksek olmasının Rusya kaynaklı doğal gaz arz sıkıntısı nedeniyle doğal gazın yerine ikame ürün olarak kullanılmasından kaynaklandığını söyledi. Bu kış motorinde talebin daha da artmasının beklendiğine işaret eden Direkci, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) tekrar kesintiye gidebileceği beklentisinin de fiyatları artıracağını kaydetti. Bu sinyalin Brent petrolün varilini resesyon endişeleri ve nükleer görüşmelere rağmen tekrar 100 doların üzerine taşıdığına işaret eden Direkci, petrol fiyatlarının yılbaşına kadar 85-105 bandında hareket edeceğini söyledi.

Türkiye'de ise küresel faktörlerle birlikte birçok başka dinamiğin de fiyatlar üzerinde etkili olduğunu kaydeden Direkçi iç piyasada akaryakıt fiyatının, uluslararası fiyat, dolar kuru ve vergi oranları etkisiyle belirlendiğini belirterek, "Vergi, aşağı yukarı bir yıldır sabit. Dolar kurunda da 17,96 gibi bir baraj vardı bir aydır. Merkez Bankası faiz indirimi kararından sonra dolar kuru 18,15'lere gelince bu saydığımız faktörler de üst üste gelince motorine arka arkaya üç zam geldi" dedi. Güncel motorin sözleşmelerinin bin 180 dolar civarında olduğunu aralık kontratı bugün itibariyle bin 105 dolar olduğunu kaydeden Direkci, piyasanın ABD'de resesyonu fiyatladığı için aralık kontratı yaklaştıkça güncel fiyatlara daha da yaklaşmasının beklendiğini söyledi.

İşte güncel benzin ve motorin fiyatları

ISTANBUL (ANADOLU)  21.16 TL/LT    26.91 TL/LT 

ISTANBUL (AVRUPA)      21.15 TL/LT  26.89 TL/LT

ANKARA      21.28 TL/LT  27 TL/LT

IZMIR    21.27 TL/LT  27.02 TL/LT

(kaynak: Petrol Ofisi)

 

Akaryakıta peş peşe zam geldi! İşte 26 Ağustos Cuma güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları!

Sürücülere son dakika şoku! Araç sahipleri dikkat! Motorine zam geliyor

Benzine yine zam! Akaryakıtta zamların ardı arkası kesilmiyor! Bu geceden itibaren pompaya yansıyacak