Ekonomi

Motorin ve benzin fiyat farkında makas açılıyor! Türkiye, dünya 4'üncüsü oldu!

Türkiye dünyada motorin-benzin fiyatı farkının en yüksek olduğu 4. ülke olarak belirlendi. İşte ayrıntılar... Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminin ve koronavirüs salgını sonrası toparlanan talebin etkisiyle petrol fiyatları 2022'nin genelinde artış gösterdi

2022'ye enerji fiyatları damga vurmayı sürdürüyor. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminin ve koronavirüs salgını sonrası toparlanan talebin etkisiyle petrol fiyatları 2022'nin genelinde artış gösterdi. 

Brent petrolün varil fiyatı mart ve haziran aylarında 120 doların üzerine çıktı. Bugün itibarıyla ise 90.5 dolara kadar düştü ancak yıl geneline bakıldığında yüzde 33'lük artış kaydedildi. 

 

Buna dolar/TL'de yaşanan artış da ilave edilince akaryakıt fiyatlarında araç sahiplerini üzen zamlar peş peşe yapıldı. Dolar/TL bu sene yüzde 41.5 arttı. 

Türkiye dünyada motorin-benzin fiyatı farkının en yüksek olduğu 4. ülke olarak belirlendi. İşte ayrıntılar...

Tüm bu gelişmelerin ardından benzinin litresi sene başı 12.91 liradan satılırken bugün 20.62 liraya yükseldi. Yani toplamda yüzde 59.7 oranında bir zam geldi. Motorinde ise daha hızlı bir artış kaydedildi. Motorinin litresi sene başında 12.75 TL ile benzinden daha ucuzken, bugün 27.37 TL'ye yükseldi. Motorindeki zam yaklaşık yüzde 115 olarak gerçekleşti.

Habertürk'ten Selim Karahan'ın haberine göre; uzun zamandır benzinden daha ucuza satılan motorin, ilk defa benzini bu kadar geride bıraktı. Motorindeki hızlı artış, uluslararası piyasalardaki gelişmelerinde yansıması olurken; 2022 yılında uluslararası piyasalarda motorinin toptan satış fiyatının yüzde 24, benzininki ise yüzde 14 arttı. 

 

Motorin fiyatlarındaki artış dünya genelinde rafinerilerin koronavirüs sonrası yükselen talebe karşın, eski üretim miktarlarına erişememesi sebep oldu. Özellikle Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi, bu ülkelerin önemli motorin üreticileri olması nedeniyle, fiyatlarda yukarı yönlü baskı yarattı. 

Türkiye'nin motorin ihtiyacının bir kısmını doğrudan ithalatla sağlaması uluslararası piyasalardaki değişimlerin fiyatlara yansımasına hız kazandırıyor. 

EPDK verilerine göre, senenin ilk 7ayında Türkiye'de 13.5 milyon ton motorin tüketildi. Yurtiçindeki rafinerilerde toplam 10 milyon ton üretim gerçekleştirildi. Bunun 1.3 milyon tonu ihraç edilirken; ilk 7 ayda motorin ithalatı ise 1.3 milyon ton olarak gerçekleşti. Üretim yüzde 9.3 yükselirken, ithalat yüzde 12.2 geriledi. Bu gelişmelere karşın iç tüketimin yaklaşık yüzde 37'lik kısmı ithalatla giderildi. 

 

Motorin ithalatında ise Rusya ilk sırada olmayı sürdürdü. Yine EPDK verilerine göre Temmuz'da ithal edilen 801 bin ton motorin ithal edilirken Rusya'nın bu ithalattaki payı yüzde 47 olarak kaydedildi. 

150 ülkenin akaryakıt fiyatlarını haftalık olarak güncelleyen enerji veri platformu GlobalPetrolPrices.com'daki verilere göre; bu hafta itibarıyla dünyada 92 ülkede motorin benzinden daha pahalı fiyatla satılıyor. 

Motorin fiyatının benzin fiyatına göre en yüksek olduğu ülke Ekim 2022 itibarıyla Nijerya olarak belirlendi. Nijerya'da motorin ile benzin satış fiyatı arasında yüzde 315'lik fark bulunuyor. 

Motorin-benzin farkında Nijerya'yı 41.37'lik fark ile Haiti, yüzde 39.16 ile Brezilya ve yüzde 33.5 ile Burma izledi. Son toplu verilere göre; Türkiye yüzde 32.67 ile dünyada tüketicilerin benzine göre motorine en çok fark ödediği 4. ülke olarak belirlendi. 

Akaryakıt fiyatları düşecek mi? Benzin, motorin, LPG hangi ilde kaç lira? Opet, PO, Total, Shell 19 Ekim fiyat listesi

Brent petrol bugün ne kadar? Brent petrol kaç dolar? 19 Ekim 2022

2 bin 500 lira doğal gaz yardımı alabilirsiniz! Doğal gaz desteği nasıl alınır? Kimler doğal gaz yardımı alabilir?