Mövenpick Grup büyüme rotasını Asya’ya çeviriyor!
Türkiye’de 4 oteli ile faaliyet gösteren Mövenpick Grubu, büyüme rotasını Asya’ya çeviriyor.
Üst segment turizmin Tayland, Sri Lanka, Avustralya, Yeni Zelanda ve Çin gibi ülkelere kaydığını gören Mövenpick Grubu, rotayı Asya’ya çevirdi. Türkiye’de 4 oteli bulunan grup, 2018 yılında Güney Doğu Asya ve Arap Yarımadası tarafında büyüme planlıyor.
Türkiye’de 4 oteli ile faaliyet gösteren Mövenpick Grubu, 2018 yılında Güney Doğu Asya ve Arap Yarımadası tarafında büyüme planlıyor.
Satış kaygısı olmayan, kaliteli, paralı turizmin Tayland, Sri Lanka, Avustralya, Yeni Zelanda ve Çin gibi bölgelere yani Asya’ya kaydığını söyleyen Mövenpick Hotel İzmir Genel Müdürü Erhan Çetin, “Biz de Asya, Arap Yarımadası, Ortadoğu ve Çin gibi bölgelerde genişleyeceğiz, buralardaki yatırımlarımızı daha kaliteli bir hale çevireceğiz. Çünkü fuarlar buralarda. Çin muazzam bir ekonomi oldu. Avrupa’da da artık turizm zor, örneğin İspanya artık, turistlere ‘gelmeyin’ diyor” dedi.
Türkiye’de büyümek istediklerini ancak şu anda Türkiye’de büyüme için çok doğru bir zaman olmadığını belirten Çetin, “Bizim bir tek çatı markamız var. Bununla yürüyoruz. Kontrollü büyüyoruz. Markamızı iyi koruyoruz. Franchise büyüme modeli uygulamıyoruz. Franchise, iş marka tarafından doğru denetlenmediği zaman kaliteyi düşüren bir büyüme modeli. Yatırımcı tarafından bakarsanız şu anda doğru zaman ancak bizim açımızdan şu anda otel açmanın manası yok. Kontrollü ilerleyen bir grubuz. Tabii, yatırım yapılmayacak gibi bir durum da yok, önümüzdeki iki yıla bakacağız. 2018 eğer kötü bir şey olmazsa, toparlanmaya başlar. 2019-2020’de taşlar yerine oturur” diye konuştu.
"Türkiye için hala turizm yatırımlarına ihtiyaç var"
İstanbul, İzmir ve Türkiye için de hala turizm yatırımının gerekli olduğunun altını çizen Çetin, “Örneğin İzmir’de bölge merkezi Bayraklı’ya kayıyor, orada oteller açılıyor. Merkez ‘shift’ ediyor yani kayıyor. Bizim yakınlarımızda da Key Otel açıldı, Kordon Otel açıldı. Bu nedenle İzmir için fırsatlar hala var” dedi. Sektörde bu yılın değil artık 2019 yılının planlanması gerektiğinin altını çizen Çetin, “Bu yılı unutalım, 2019 konuşalım. Çünkü bu yıl bitti, 2018’de öyle. Deprem gibi önce deprem geliyor arkasından yan etkileri oluşuyor. Avrupa pazarı diye bir pazarımız yok, Rusların çoğu 2017 yılı ile ilgili rezervasyonlarını zaten yaptılar” ifadesini kullandı.
Zincir otellerin alt markalarının oluşmasının doğru kontroller yapılmadığı için sektöre zarar verdiğini, kaliteyi düşürdüğünü belirten Çetin, “İstanbul’daki otellerde de var bu İzmir’deki otellerde de. Çok ciddi markalar var, 150 liradan gidip kalabilirsiniz. Bu işin maliyetleri belli. Beş yıldızlı otelde bu fiyata kalamazsınız” ifadesini kullandı.
Yönetimi gençleştirerek otelciliğin geleceğine odaklanıyor
Otelciliğin gelecekteki panoraması ile ilgili üst yönetime bilgiler verecek bir genç ‘Executive Board’ oluşturduklarını anlatan Erhan Çetin, “Gruptaki 1986 sonrası doğumlu çalışanlarımızdan ‘Executive Board’ oluşturulacak. Çalışmalar yapılıyor. Bütün ülkelerdeki Mövenpick’lerden belli sayıda kadın, erkek arkadaşlarımız seçilecek. Onlar bize fikirlerini anlatacak, brifing verecekler. Otelcilikteki geleceğe bir bakış ortaya çıkacak. Çünkü gençler sosyal medyayı, efektif kullanan bir jenerasyon, değişimi yaşıyorlar” dedi.
Grubun Türkiye’de 4 oteli bulunuyor
Mövenpick Hotels & Resorts’ları 1973’ten bu yana misafirlerini ağırlıyor ama Mövenpick Grubu’nun geçmişi 1948 yılında İsviçre- Zürih’te açılan Mövenpick Restaurant’a kadar gidiyor. Grubun bugün dünyanın farklı ülkelerinde 83 oteli, Türkiye’de ise iki tanesi İstanbul’da, diğerleri İzmir ve Ankara'da olmak üzere 4 oteli var. Grup, franchise büyüme modeliyle değil ‘management contact’ yani ‘işletme yönetimi’ anlaşmaları aracılığıyla büyüyor. Yani grupta hiç franchise yok. Mövenpick’te Eylül 2016’da bir CEO değişikliği oldu.
Dünya